Zat jij er voor je zomerbreak bijna onderdoor? Pakte jouw werklust al lang geleden z’n koffers? Gebruik je vakantie dan om motivatie bij te tanken. 5 bewezen tips.

1. Opschrijven en loslaten

Soms beland je tijdens het werkjaar in een langdurige motivatie- en energiedip. Je vakantie is dan hét moment om die negatieve spiraal te doorbreken. Schrijf op je eerste vakantiedag alle opgekropte stress van je af. Benoem zo concreet mogelijk wat jou leegzuigt in je job. Zo geef je jouw ergernis een plaats en maak je je hoofd leeg voor de vakantie. Het is uitputtend om steeds over dezelfde frustraties te zitten tobben. Schrijf ze op en laat ze los!

2. Laad je batterijen op

Motivatie zit tussen de oren, zegt men. Maar ook je lichaam speelt een rol! Wie voldoende slaapt, gezond eet en genoeg beweegt, zit echt beter in z’n vel. Worstel jij al een tijdje met issues op je werk? Zorg er dan voor dat je batterijen zich kunnen opladen tijdens je vakantie. Praat gezellig bij met een goede vriend, maak een flinke wandeling of laat je eens lekker masseren. Geniet, maar zoek het niet te ver. Je wilt straks uitgerust op de werkvloer verschijnen.

3. Doe iets voor iemand anders

Als je iets goed doet voor iemand anders, krijgt je eigenwaarde een boost. Leg de focus tijdens je vakantie dus even niet op jezelf. Neem je neefje mee naar een pretpark. Breng een taartje naar je oma of was de auto van je vriend. Je kent vast wel een manier om iemand onverwacht een plezier te doen! Ga ervoor en geniet van de waardering die je zult krijgen. Van 2 vliegen in één klap gesproken…

4. Uiterlijke orde helpt!

Rommel heeft een negatieve invloed op je humeur. Die berg was in de keuken en die lege chips zakjes in de auto fluisteren je voortdurend toe: ‘Jij bent niet goed bezig. Jij hebt de dingen niet in de hand.’ Snoer die rotstemmetjes de mond door in je vakantie een paar achterstallige klusjes aan te pakken. Door je zaken thuis op orde te brengen, verzamel je moed voor een frisse start op het werk. Maak die concreet door op de laatste avond van je vakantie een paar goede voornemens op te schrijven voor op de werkvloer.

5. Weet waarom je het doet

Jouw motivatie – dat is het vuurtje dat jouw motor in brand zet, de spreekwoordelijke ‘stamp onder je gat’. Tijdens het werkjaar zit je soms zo diep in de dagdagelijkse beslommeringen, dat je het zicht op het grotere plaatje verliest. Zo verdwijnt je motivatie uit beeld. Je werkt ‘omdat het moet’, maar hebt geen voeling meer met je drijfveren. Vakantie helpt om afstand te nemen en opnieuw scherp te stellen. Schrijf de belangrijkste reden(en) waarom jij je job doet op een post-it en plak die op je badkamerspiegel. Zo blink je tijdens het tandenpoetsen meteen ook je motivatie op.

PS: Wat kan jou motiveren om op deze jobs te solliciteren?