nee-tegen-burnout
nee-tegen-burnout

De burn-out is zonder twijfel dé ziekte van onze tijd. Het is een kwaal die je geniepig besluipt, maar je kunt je er tegen wapenen. Niet met een mondkapje en extra handschoenen, wel met deze slimme tips.

Elke superheld zal het bevestigen: hoe beter je de tegenstander kent, hoe meer kans om de strijd te winnen. Bekijk dus even de profielfoto van de burn-out. Bij mensen die ‘opbranden’ loopt er iets mis met hun energievoorraad. Ze hebben te lang te hard gewerkt, waardoor hun hormoonhuishouding helemaal overhoop ligt. Ons lichaam produceert in stress-situaties adrenaline, zodat we een tandje bij kunnen steken. Maar na zo’n stresspiek moeten we even bijkomen.  Zonder rustperiodes valt de menselijke energiebatterij na een tijdje plat. Zo plat zelfs, dat gewoon opladen niet meer helpt. Herstellen van een burn-out is een proces van weken of maanden.

Laat het dus niet zo ver komen. Herinner jezelf dagelijks aan deze 5 mantra’s.

Eigen zuurstofmasker eerst

Het is niet eerlijk, maar een burn-out treft de beste werknemers. De collega’s met ambitie, die hun verantwoordelijkheid nemen en open staan voor extra taken. Het is heel goed dat jij de projecten op het werk niet zomaar laat crashen, maar juist alles op alles zet om ze te doen slagen. Vergeet in probleemsituaties echter nooit de eerste veiligheidsmaatregel. Zet je eigen zuurstofmasker op voor je de boel probeert te redden. Prep die gezonde maaltijd, ga voor die goede nachtrust en zeg nee op dat onredelijk verzoek. Zo kun je blijven schitteren op de werkvloer. 

Energie is geld

Tijd is geld? Die slogan is zo 1997. Vandaag is het met energie als met een biljet van vijftig euro: je kunt het maar één keer uitgeven. Bovendien is in in het rood gaan geen goed idee. Hou je energiepeil dus even scherp in het oog als je financiën. Wat er buitengaat moet weer binnenkomen. Heel concreet: 6 spannende hobby’s en 5 ondernemende vriendengroepjes zijn voor één hardwerkende mens (ja, we kijken naar jou) gewoon te veel. Draag in je vrije tijd een T-shirt met de slogan ‘Moet Just Niks’. Omarm de Joy of Missing Out en herlaad je batterijen.

De derde mantra is voor de pietjes-precies onder ons. Laat jij af en toe een steekje vallen, zonder schuldgevoel? Lees dan meteen mantra 4.

Beter is de vijand van goed

Leg jij de lat hoog, vooral voor jezelf? Moet er altijd op elk van jouw i’tjes een punt? Maak dan  komaf met je extreme perfectionisme. Denk aan het Pareto-principe of de 80/20 regel. Die stelt dat er meestal 20% energie kruipt in de eerste 80% van een taak. Om de laatste 20% van een opdracht helemaal goed te krijgen, heb je dan weer 80% van de energie nodig. Straf, hé? Het kan dus geen kwaad om voor minder belangrijke taken de lat iets lager te leggen: van 5 sterren naar 4. Daarmee bespaar je tonnen energie, terwijl het eindresultaat amper verschilt. 

Niemand is allemans vriend

Oké, people pleasers. Deze mantra is voor jullie. Weet je waar héél véél nutteloze energie in kruipt? In het proberen tevreden te stellen van Jan en alleman. Dat lukt namelijk nooit. Hoeveel moeite je ook doet, niet iedereen wil je vriend zijn of vind je fantastisch. Deal with it. Zo erg is het trouwens niet. Je moet correct zijn met je baas en collega’s, maar hoeft elkaar niet dood te knuffelen. Wat afstand bewaren op het werk en grenzen stellen, heeft voordelen. Het verscherpt de focus op je professionele doelstellingen. En het zorgt dat je tijd overhoudt voor de persoonlijke relaties die je voeden en versterken.

Je kunt leren om niet te reageren

Het zijn de mensen die altijd ‘aan’ staan die opbranden. Altijd bereikbaar zijn, elke vraag meteen beantwoorden, een duimpje geven aan 100 social media posts per dag? Wie heeft dat in godsnaam op je ‘to do’ list gezet? Niet je baas, zoveel is zeker. Tenzij je werkt als social media manager natuurlijk. Geef het maar toe: je gehoorzaamt aan een innerlijke tiran, die fluistert dat je alles gaat missen als je niet hier, nu, meteen reageert. Dat is dus onzin. Ga in het weekend regelmatig volledig offline. Wedden dat de wereld op maandag niet is vergaan?

PS: Zit jij in de juiste job? Ook dat bepaalt je vatbaarheid voor een burn-out. Check bij twijfel deze vacatures.