weetjes_uitzendwerk
weetjes_uitzendwerk

Over uitzendwerk doen de gekste fabeltjes de ronde. Vraag maar aan Mounira, Andres, Fabienne en Wim. Gelukkig weet jij voortaan precies hoe het zit.

1. Je inschrijving is gratis

Mounira (21): “Na mijn schooltijd heb ik vier maanden op mijn eentje gesolliciteerd. Ik wou zelf werk vinden. Ik was bang dat een interimkantoor een percentage van mijn loon zou inhouden, in ruil voor al hun hulp. Mijn oom had iets dergelijk gezegd. Toen ik er eens met vriendinnen over sprak, lachten ze me uit: ‘Mounira, dat meen je niet. Je inschrijven en werken bij Tempo-Team is helemaal gratis, hoor. Het zijn de bedrijven waar jij geplaatst wordt, die het kantoor betalen.” Ik ben me de volgende dag gaan inschrijven en drie weken later was ik aan de slag.” – Ook Anita wachtte (te) lang om zich in te schrijven…

2. Er is geen beperking in de tijd

Andres (25): “Eerst waren mijn ouders blij dat ik interimwerk deed. Ze wisten dat ik nog een beetje mijn draai zocht en vonden het goed dat ik van veel jobs kon proeven. Maar na een tijdje begon mijn vader steeds vaker te vragen: ‘Wanneer krijg je een vast contract?’ Eerst negeerde ik zijn opmerkingen, tot ik het beu werd. Ik legde hem uit dat ik kick op afwisseling en zei: ‘Misschien werk ik wel tot mijn pensioen als interim!’ Hij viel compleet uit de lucht. Bleek dat hij dacht dat je maar een tijdje als tijdelijke kracht mocht werken.” – Je kunt als interim een vaste job scoren, maar dat hoeft niet. En het moet al helemaal niet binnen een bepaalde tijd.

3. Je krijgt wekelijks loon

Fabienne (18): “Shame, shame, shame. Ik word nog altijd rood als ik eraan denk. Maar toen er na amper twee weken werken plots geld op mijn rekening verscheen, belde ik in paniek mijn Tempo-Team consulent. Was ik soms ontslagen in de bakkerij waar ik werkte? Naar mijn gevoel liep het juist zo goed… Mijn consulent legde me geduldig uit dat ik per week betaald word, omdat ik als interim met weekcontracten werk. Hij had me dat al eerder verteld, maar met die hele papierwinkel bij mijn inschrijving, was ik dat vergeten. We hebben er later nog samen om gelachen.” – Tempo-Team stort je loon op je rekening, op het einde van de week die op elke werkweek volgt.

4. Het uitzendbureau is je werkgever

Wim (19): “Ik vind het prima om als interim te werken, zolang ik maar dezelfde rechten en voordelen heb als een vaste werknemer. Daar wil ik zeker van zijn. En ik geef toe dat ik het in het begin niet helemaal snapte. Als ik op een jaar drie maanden in een magazijn ging werken, vier maanden op de luchthaven en vijf maanden in de horeca – wie zou dan in godsnaam mijn pensioen en mijn vakantie- of ziektedagen betalen? Maar eigenlijk is het simpel. Tempo-Team is mijn werkgever en regelt mijn sociale voordelen. Het maakt niet uit of ik maanden bij eenzelfde bedrijf word geplaatst of bij verschillende opdrachtgevers. Ik werk altijd voor Tempo-Team.”

PS: 5 dingen die je als starter best snel leert.