Vrieskou
Vrieskou

Bevroren vingertoppen, gesprongen lippen, sputterende auto’s of gebarsten leidingen? In de winter moeten we onszelf en onze spullen nét iets beter verzorgen. Toch brengt de Vriezeman niet alleen kommer en kwel. 7 tips om de vrieskou in je voordeel te gebruiken!

Wist je dat je de diepvries ook kunt vullen met dingen die helemaal niets met eten te maken hebben? En dat je in de winter hetzelfde effect scoort door spullen enkele uren buiten te leggen bij vorst? Maak kennis met een nieuw soort wintermagie:

Sportmateriaal

Een fietshelm, scheenbeschermers of keeperhandschoenen? Veel sportmateriaal stop je zelden of nooit in de wasmachine. Toch verdient het af en toe een opfrisbeurt. Steek het bewuste item in een afsluitbare plastic zak en plaats die een nachtje in de vriezer. Weg vieze geurtjes!

Schoenen x 2

Bovenstaande tip werkt ook voor schoenen met een luchtje. Sneakers, sandalen, pumps? Laat ze een nachtje bibberen (in een plastic zak) en ze ruiken als nieuw. Wist je dat Meneer Nachtvorst knellende schoenen ook wat breder kan maken? Prop zoveel mogelijk nat krantenpapier in je schoenen en geef ze dan de ice treatment . Het papier bevriest en zet uit: je schoenen rekken zachtjes mee.

Oud zweet

Wat is dat toch met synthetische blouses, sporttruitjes of die smalle coltrui? Ze komen fris uit de machine, je trekt ze aan – en meteen is die zweetlucht er weer. Hoe kan dat? Simpel: niet alle melkzuurbacterieën (die een zweetgeur veroorzaken) gaan dood bij wassen op 30°. Komen de overlevende bacteriën in contact met je huid, dan laten ze zich meteen gelden. Resultaat? Een geur van oud zweet in versgewassen kleding. Ook hier zit de oplossing verstopt in de vrieskist. Geen enkele melkzuurbacterie is opgewassen tegen een ijsnacht in een afgesloten plastic zak! 

Kaarsvet en kauwgom

Spaar je nagels en begin niet ijverig te krabben aan die platgetrapte kauwgom op je schoenzool of dat gemorste kaarsvet op je tafellaken. Intussen ken je de toverformule. Hersluitbare plastic zak, nachtje vrieskou, hocuspocus – en ’s morgens kom het kleverige goedje vanzelf los.

Bye, bye beestjes

Melkzuurbacteriën zijn niet de enige beestjes die het loodje leggen in de diepvries. Ook houtworm, huisstofmijt en luizen gaan eraan in de koude. Heb je houtsnijwerk gekocht in de Kringloopwinkel of op een antiekmarkt? Plaats het kistje of de kader voor de zekerheid een week in de vriezer. Ook je beddengoed en hoofdkussen knappen op van een jaarlijkse date met de diepvries. En kreeg je die kinderen juist met de natkammethode luizenvrij? Vergeet dan niet hun knuffels een nachtje bloot te stellen (in een plastic zak) aan de vrieskou. Beestjes?! Niet in jouw huis... 

Hallo, perfecte pasvorm

Om de stretch in je jeansbroek te bewaren, hou je de wasbeurten beter beperkt. Tussentijds opfrissen kan – je raadt het al – perfect met de vriesmethode. Rol je broek op, stop ‘m in een zakje en leg dat ‘s nachts in de vrieskou op je terrastafel of balkon. Mission Fresh Jeans Accomplished!

Panty zonder ladders

Zou het leven niet beter (of tenminste een stuk goedkoper...) zijn als je panty’s meerdere keren zou kunnen dragen? Dat kan! Verleng de levensduur van je nylonkousen door ze nat te maken, uit te wringen, een nacht in een diepvrieszakje te stoppen en ze vervolgens op kamertemperatuur te laten drogen. Probeer het nu & bedank ons later!

PS: Zweer je alsnog bij een diepvries vol lekkers? Dan is meal preppen je ding! Gezond én handig.