strijken_poetshulp_dienstencheques
strijken_poetshulp_dienstencheques

Bij heel wat inspanningen krijgt onze rug het zwaar te verduren. Strijken heeft op dat vlak een slechte naam. Onterecht! Met deze tips neem je een gezonde houding aan achter de strijkplank en vermijd je verkeerde bewegingen.

Dus jij dacht dat je hele lijf even oud was? Mooi mis! Uit onderzoek van een Belgische hogeschool blijkt dat onze rug doorgaans meer slijtage vertoont dan de rest van ons lichaam. Onze rug lijkt maar liefst 9 jaar ouder en doet bij 8 op de 10 Belgen regelmatig pijn. Daarom vermijd je beter om til-, buk- en draaibewegingen vanuit de rug uit te voeren.  

1. Zet de strijkplank op de juiste hoogte

De gouden regel: stel je strijkplank hoog genoeg in, zodat je niet voorover hoeft te buigen. De ideale hoogte ligt tussen de ellebogen en de heupen.

2. Zet de wasmand op een gouden troon

Oké, een gewone stoel of tafel volstaat... Maar zorg in elk geval dat je niet moet bukken om een kledingstuk te nemen. Je kent de mantra: vermijd til-, buk- en draaibewegingen!

3. Zet je voeten stevig op de grond, in spreidstand

Ja, laat die innerlijke cowboy maar los 😊 Je bent goed bezig als je één voet een beetje naar voor plaatst, op een steuntje. Dat helpt enorm om de rugspieren te ontspannen.

4. Neem een rechte, trotse houding aan

Kantel je bekken lichtjes naar voor en hou je schouders ontspannen, trek ze niet op. 

5. Hou je ellebogen naast de romp en werk recht voor je lichaam

Vermijd grote draai- of strekbewegingen, ook met je polsen. Maak rustige bewegingen met je onderarm. Verplaats zo nodig het kledingstuk op de plank. 

6. Zet niet teveel kracht

Hou je strijkijzer niet in een knelgreep en duw niet op de kleding. Losjes is het toverwoord! Laat de strijkwarmte het werk doen en spaar je krachten.

7. Half uurtje bezig? Doe even iets anders

Wissel strijken af met opruimen of afstoffen. Lang rechtop staan is vermoeiend voor je gewrichten, zorg voor beweging tussendoor. 

8. Zoek steun

Goed op je lichaamshouding letten terwijl je lang rechtstaat is best lastig. Alle hulp is welkom. Heb je een stasteuntje ter beschikking, plaats het dan onder je billen. Je kunt ook zittend op een hoge stoel strijken, met de rug mooi recht.