Gezond eten als je buitenshuis werkt? Dat lijkt een hele opgave, maar dankzij ‘meal preppen’ lukt het zeker. Stop je diepvries in het weekend vol met deze gerechten en je kunt er een week tegenaan!

Geef maar toe: op sommige avonden heb je de fut niet om gezond te kokerellen. Na een dag stevig poetsen lonkt je luie zetel. Snel een diepvriespizza dan maar?

STOP - dat hoeft niet. Ook als je moe bent, hou je het gezond dankzij ‘meal preppen’ – wat zoveel betekent als ‘op voorhand koken’. Meal preppen is een simpele life hack die erop neerkomt dat je vooruit denkt, af en toe grote porties klaarmaakt en die dan invriest of bewaart in bakjes in de koelkast. Klinkt dat als iets voor controlefreaks? Verrassing: om lekker te meal preppen moet je juist spontaan zijn. Het mag iets creatiever dan je diepvries volproppen met 10 liter spaghettisaus of 6 kilo stoofvlees!

Echte meal preppers houden van variatie. Ze bereiden op een rustig moment een flinke hoeveelheid van een basisingrediënt, waarmee ze last minute twee verschillende richtingen uit kunnen. Je wokt bijvoorbeeld een grote portie knapperige groenten, terwijl je ook kip voorbakt, pasta kookt en aardappels gaart in de oven. De eerste avond warm je de pasta en kip op met de eerste helft groenten. Een andere avond vul je de gegaarde aardappels met de tweede helft groenten, even opwarmen, schepje zure room erbij en klaar! Twee gezonde maaltijden op minder dan tien minuten…

Geïnspireerd? Het internet barst van de leuke tips en recepten.

  • Met broccoli en zilvervliesrijst kan je gemakkelijk twee kanten op (bv. met wortel en kip of met noten en sinaasappel in een salade), net als met quinoa (bv. met tomaat en haver of met feta en granaatappel)  en met aardappels (bv. in preisoep met curry of in een omelet met erwtjes en paprika).
  • Vries eens een meal prep klassieker in: bloemkoolsoep, Indische dahl, bananenbrood of een ovenschotel met zoete aardappel en shoarma.
  • Eens zot doen, mag altijd. Voorzie een ijskast vol voorgebakken kip, bereide groenten en gekookte rijst en kijk van dag tot dag welk gerecht je ermee ineen flanst. Verras jezelf met een gezond bord in een handomdraai!
  • Nog wat tips voor een goede hygiëne:
  • Meal preps bewaar je tot drie dagen in de ijskast (bij 4° C), tot drie maanden in de vriezer (bij -18° C). 
  • Laat bereid (en dus warm) eten zo’n 2 uur afkoelen voor je het wegzet, maar niet langer.
  • Gebruik vershouddozen die goed sluiten en niet lekken. Zo blijft je eten langer goed en neem je die meal prep ook zonder morsen mee naar het werk. 
  • Ontdooi je meal preps een nachtje in de koelkast, niet op het aanrecht. Denk aan die bacteriën…
  • Verhit geprepte maaltijden altijd tot in de kern – goed omscheppen is de boodschap. In een pannetje of in de magnetron, dat maakt niet uit.

PS: Ben jij een echte keukenprins(es)? Geef je consultant dan snel een seintje en word lid van het Cooks! team van Tempo-Team @Home. Als huishoudhulp mag je immers ook lekkere maaltijden bereiden voor klanten. Bij Cooks! zetten we die dienst in de kijker. Wil jij een korte opleiding volgen rond veiligheid & hygiëne en je uurrooster uitbreiden met het klaarmaken van maaltijden bij klanten thuis? Laat het ons weten!