zelfzorg_metime
zelfzorg_metime

In deze digitale tijden staat onze mentale gezondheid onder druk. We willen altijd maar hollen, scrollen en (net)werken... We vinden moeilijk rust en branden stilletjes op. Of wacht: zo hoeft het niet te gaan. Maak slimme keuzes in je vrije tijd en ban de burn-out!  

Na een drukke werkdag hebben we rust verdiend. Alleen: die is steeds moeilijker te vinden. Zitten we in onze zetel op social media te kijken, dan krijgen we al snel last van FOMO. Want waarom zitten wij in ons dooie eentje thuis, terwijl ons netwerk tafelt met vriendinnen, relaxt in de sauna of nog even alles geeft in de sportzaal? We moeten dringend wat meer Instagrammable me-time inplannen!

Nee, stop! Dat hoeft dus niet. Laat die eeuwige angst om iets te missen los. Omarm de Joy of Missing Out (JOMO). In je vrije tijd doe je wat goed voelt voor jou. Je hoeft geen indruk te maken. Denk aan deze tips.

ZELFZORG is het belangrijkste. Je moet leren luisteren naar je noden.

1. Eigen mondmasker eerst

Het is dé gouden regel bij noodsituaties in een vliegtuig: zet eerst je eigen mondmasker op! Om geen dip te krijgen in het dagelijkse leven, moet je je lichaam als vliegtuig bekijken. Hapert er iets aan je gezondheid? Dan is je vlucht gecancelled tot het probleem is gefikst. Ga niet met hoofdpijn naar de bioscoop of met een verkoudheid naar een etentje. Neem rust als je lichaam erom vraagt.

2. Aanvaard jezelf

Ben je introvert of prikkelgevoelig? Vergelijk jezelf dan niet met extraverte types. Fijn dat zij energie hebben voor feestjes van oudervergaderingen en sportclubs. Jij bent anders en dat is helemaal oké.

3. Leer nietsdoen

Heb je nietsdoen op je to-do lijst staan? Proficiat! Het is belangrijk voor onze hersens om af en toe rustig te mogen ronddwalen. Zelfs tv-series of videospelletjes vragen concentratie. Ontspan liever volledig met een wandeling, rustige muziek of een yogasessie.

4. Let op de rode batterij

Na een werkdag gaan sporten of afspreken met vrienden kost energie. “Maar ik krijg er ook energie van terug!”, zeggen veel mensen. Dat is waar, tenzij je energiepeil al een tijdje in het rood zit. Zorg éérst voor rust en plan daarna pas me-time.

Wat ME-TIME af en toe is heerlijk. Even offline genieten, zonder schuldgevoel.

1. Hou je vrije tijd vrij

Pretpark, concert of treinticket naar zee? Ook in onze vrije tijd plannen we veel dingen op voorhand. Zodra het ticket betaald is, voelt het alsof we moeten gaan. Plan je weekends daarom niet helemaal vol. Niets zo zalig als een lege middag, die je kunt invullen met je last minute goesting.

2. Verwen of verras jezelf

Met je ouders naar een rustig restaurant of met je kinderen naar een drukke speeltuin? Bij je vrijetijdskeuzes houd je vaak rekening met andermans voorkeur. Da’s heel volwassen - maar ook jij verdient je moment. Een ritje met de moto? Een middag shoppen? Ga op date met jezelf en doe 100% jouw ding.

3. Een inspanning? Leuk!

Zit je in een positieve spiraal van gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen? Ga er dan in je vrije tijd ook eens stevig tegenaan. Sporten, dansen en je lichaam uitdagen zijn heel ontspannend voor fitte en vitale mensen.

4. Hou het luchtig

Met wie breng jij je vrije tijd door? Hou je gezelschap eens kritisch tegen het licht. Zijn er zeurders bij die steeds om jouw hulp vragen maar omgekeerd nooit klaarstaan? Trek een streep onder zo’n uitputtende relaties. Focus op vrienden met wie je kunt lachen en op wie je kunt rekenen.