dch_planten_verzorgen
dch_planten_verzorgen

Groene vingers komen niet alleen van pas in de tuin. Ook kamerplanten en snijbloemen verdienen een goeie verzorging. Met deze tips hou je het groen in huis fris en fleurig. Daar kikkert iedereen van op!

1. Kies de juiste plek

Een mooie kamerplant plant je niet zomaar ergens neer... Net boven de verwarming is te droog. In een hoek naast de kast is te donker. Check bij je bloemist of tuincentrum (of op internet) hoeveel licht en warmte ideaal zijn voor jouw plant. Zoek vervolgens het perfecte plekje in huis. 

2. Laat ze ademen

Je weet hoeveel effect een rustige ademhaling heeft op je welbevinden. Voor planten is dat niet anders. Hoe meer zonlicht de bladeren kunnen opnemen, hoe meer energie de plant heeft om te groeien en zuurstof te maken. Laat het stof dus niet ophopen op je groene vrienden. Regelmatig afnemen met vochtig keukenpapier is de boodschap!

3. Doe voorzichtig met water

Overvloedig gieten is een veelgemaakte blunder (dit zijn er nog 8). Soms is water wel degelijk een flater! Voel even aan de potgrond van je plant voor je ‘m bijgiet. Van teveel water gaan plantwortels rotten. Gele bladeren zijn daarvan de rode vlag.

4. Verstoor geen winterslaap 

Mooie plantenpot gekregen met de feestdagen? Begin dan niet meteen aan stekjes en wacht ook om  te verpotten. In de winter valt de groei van kamerplanten grotendeels stil. Gun hen die rust en wacht tot de lente. Zelfs een decoratieve pot met pootjes gaat in de tussentijd niet lopen... 

5. Voed ze ’s zomers extra

Een crashdieet tegen het bikiniseizoen is voor niemand een goed idee - echt, gezond eten volstaat! Voor planten is het helemaal waanzin. De zomer is hun groeiseizoen en het gedroomde moment om extra plantenvoeding te geven.  

6. Snij bloemstelen altijd schuin

Letterlijk in de bloemetjes gezet? Hou je boeket langer mooi door de bloemstelen schuin af te snijden (zo nemen ze méér water op) en te kiezen voor water op kamertemperatuur (dat nemen ze sneller op). 

7. Pas op met fruit

Zet je ruiker een eindje weg van de fruitschaal. Rijpend fruit produceert een stof (ethyleengas) die bloemen doet verwelken.

8. Let op de tocht

Kamerplanten en snijbloemen zijn als een lieve oma of opa. Je zet hen nooit in de tocht, want ze zijn niet bestand tegen koude windvlagen.