Household
Household

Soms is een naam misleidend. Want kan allesreiniger écht alles? En moet je eigenlijk nog naspoelen als je voor dit schoonmaakmiddel kiest? Je ontdekt het in onze FAQ...

1. Kan ik het hele huis schoonmaken met allesreiniger?

Dankzij allesreiniger kun je met één en hetzelfde product je interieur, vloeren en sanitair schoonmaken. Uiteraard gebruik je daarbij niet dezelfde sponzen of poetsdoeken. Je badkamerspiegel reinigen met de dweil die net de gang heeft gemopt? Da’s géén goed idee. Toch is het handig dat je steeds hetzelfde middel kunt gebruiken. Je vergist je alvast nooit van fles!  

2. Voor welke materialen is het product NIET geschikt?

Eerst het goede nieuws: allesreiniger presteert uitstekend op tegels, gelakt hout, linoleum en vinyl. Bij kwetsbare of luxueuze materialen is het echter oppassen! Allesreiniger kan verkleuringen veroorzaken op ruw hout, beton, niet-afgedichte stenen of PVC. Het is ook niet geschikt voor het reinigen van stoffen bekleding (zoals bij sofa’s of gordijnen) en materialen als marmer en koper.  

3. Wanneer geeft het minder goede resultaten?

Je kunt je ramen, badkuip of oven zonder problemen schoonmaken met allesreiniger. Alleen is het product – door z’n brede toepasbaarheid – wat minder sterk tegen vet, hardnekkige zeepstrepen of kalkaanslag. Voor een topresultaat vertrouw je beter op baking soda met azijn (voor de oven) en een gespecialiseerd schuurmiddel (voor de badkamer). Bij het wassen van ramen geeft heet water met azijn (een middeltje zonder zeep) minder strepen.   

4. Moet ik naspoelen als ik met allesreiniger poets?

Dat hangt ervan af. Gebruik je een sprayfles met allesreiniger, dan is die verdund en hoef je niet na te spoelen. Kies je voor vloeibare allesreiniger uit een fles, dan zijn er twee mogelijkheden. Als je het middel verdunt in een emmer water, dan is naspoelen niet nodig. Gebruik je het (voor een uitdagende klus) onverdund op een vaatdoek, dan spoel je beter wél na. Het is een goede gewoonte om je aanrecht, waar je eten klaarmaakt, altijd na te spoelen. Zo komen er zéker geen restjes product in de voedselketen. 

5. Hoeveel product gebruik ik best?

Een slimme tip in dure tijden: als je allesreiniger even laat inwerken en dan op de vuile plek boent, heb je er minder van nodig. Gebruik je een sprayfles? Spuit dan niet meteen vijf keer. Begin met één puf en kijk hoe ver je komt. Met twee doppen vloeibare allesreiniger (60 ml) maak je een sopje van vijf liter.   

6. Is allesreiniger milieuvriendelijk?

Het middel is niet supergeconcentreerd en wordt vlot afgebroken in rioolwater. Giet je sopje liever niet in je tuin of op je oprit, het blijft een poetsmiddel met zeep. Probeer daarom ook om géén vernevelde druppels van een sprayflacon in te ademen. Om zeker te zijn, check je best het milieukeurmerk op de verpakking.

PS: Op microvezeldoekjes gebruik je geen allesreiniger en 10 x toveren met baking soda