Oeps, foutje... Een vergissing is snel gemaakt. Toch zal niemand jou op deze populaire poetsblunders betrappen! Daarvoor ben je veel te professioneel :)

  1. NEE! Meng geen schoonmaakproducten: Een scheutje van dit product omdat het lekker ruikt, met twee lepels van die uitstekende ontkalker... Durf jij bij het poetsen middeltjes te shaken en mixen als was je een barman op zaterdag? Stop daar dan onmiddellijk mee! Ten eerste weet je nooit precies wélke werkzame stoffen je combineert. Je wil toch geen marmer of parket beschadigen met je hoogstoriginele brouwsel? Ten tweede loopt je eigen gezondheid gevaar. Kluts je nietsvermoedend azijn en waterperoxide (of zuurstofwater) bij elkaar, dan maak je een goedje dat je ogen, huid en luchtwegen irriteert. Van de combinatie azijn en bleekwater kun je zelfs brandwonden oplopen. Een echte no go, dus! 
  2. Breng meubelspray niet rechtstreeks aan: Een goede meubelspray reinigt en voedt houten meubels, terwijl het ook krasjes en vlekken verwijdert. Redenen genoeg om de spuitbus op die meubels te richten, zou je denken. Maar, wacht! Je brengt de spray beter gelijkmatig aan op een microvezeldoek. Als je daar de kasten, stoelen en tafels mee schoonwrijft, krijg je een gelijkmatig resultaat. Veel beter dan rechtstreeks op de meubels spuiten en kringen riskeren.
  3. Lap geen ramen op een zonnige dag: Daar is de lente, daar is de zon. Het ideale moment om je emmers te vullen met een sopje en het vuil op je ruiten te lijf te gaan? Toch niet! Jij vindt het wellicht fijn om de warme zonnestralen op je rug te voelen tijdens het werk, maar diezelfde zon doet het water verdampen, met lelijke strepen op het glas tot gevolg. Hoe gek het ook klinkt: voor stralende ruiten heb je een bewolkte dag nodig!
  4. Dweil niet met te heet water: Een tip uit hetzelfde vaatje. De keuken of gang dweilen doe je best met koud tot lauwwarm water. Het is verleidelijk om te kiezen voor heet water: dat verdampt snel en dus moet je minder opnemen. Maar dat is juist het probleem. Als poetswater verdampt, blijven er zeepresten en vuil op de vloer achter. Gevolg? Je net gedweilde vloer is niet proper en je kunt opnieuw beginnnen. Met koud water deze keer!
  5. Gebruik geen vuile spons of vaatdoek: We horen je bij deze tip al zuchten. Na-tuur-lijk spoel jij gebruikte poetsdoeken altijd uit voor je ze weglegt. Toch? Tja, dan volgt nu een onaangename verrassing. Even uitspoelen met water is voor een spons of vaatdoek echt niet genoeg. Je moet deze broeihaarden van bacteriën en schimmels grondig reinigen voor je ze opnieuw kunt gebruiken. Dat doe je zo. Een spons zet je gedurende een minuut in een magnetronbestendige kom met water in een magnetron op minstens 800 Watt. Een gebruikte vaatdoek was je in de wasmachine op minstens 60 graden.
  6. Stofzuig nooit met een volle filter: Stofzuigen is een van de belangrijkste klusjes. Het heeft geen zin om met water te schoon te maken als de vloer en de hoekjes nog vol stof liggen – integendeel, daar komen vlokken samengeklit vuil van. Maar goed stofzuigen lukt alleen met een propere filter en een niet al te volle stofzuigzak. De filter zorgt ervoor dat de stofdeeltjes uit de opgezogen lucht in de zak worden vastgehouden en niet opnieuw in de kamer belanden. Vervang je stofzuigzak minstens om de drie maanden en maak op dat moment ook de filter schoon. Heb je huisdieren die veel haar verliezen, dan moet het wellicht al sneller. Tip: een muffe geur wanneer je de stofzuiger aanzet, is een call to action!
  7. Dek je bed ’s morgens niet meteen op: Goed begonnen is half gewonnen. Toch trek je na het opstaan beter niet meteen je beddegoed strak. Anders kunnen de bacteriën niet weg uit je warm beslapen bed. Ieuw! Zet liever een half uurtje het slaapkamerraam open en laat je dekbed open liggen. Eerst ventileren is de boodschap.   
  8. Check dat je stof niet verplaatst: Stof wil je opnemen of wegvegen, niet gewoon verschuiven van hier naar daar. Toch is dat laatste een veelvoorkomende poetsblunder, gemaakt met stofdoeken, plumeaus en de ragebol op uitschuifbare steel. Gebruik liever de stofzuiger – met het smalle mondstuk is die perfect om stof op te nemen van vensterbanken en kastplankjes. Voor nog kleinere oppervlaktes (zoals fotokaders of souvenirs) gebruik je een microvezeldoekje met coating of een magnetische plumeau. Die zijn antistatisch: ze trekken kleine stofdeeltjes aan en houden ze vast. Mooi zo! 

PS: De voor de hand liggende plekjes poetsen, maar de stiekeme stofnesten vergeten? Ook dat is een veelgemaakte poetsblunder... Gelukkig ken jij de checklist!