Ijskast_kuisen
Ijskast_kuisen

Verse producten, per soort geordend op glimmende schappen... Een frisse koelkast is een must in elk huishouden. Geef geen ruimte aan vervallen potjes en vergeten restjes. Met deze tips heb je de koelkastroutine zo onder de knie!

Je wéét wanneer het tijd is om je ijskast aan te pakken. Staat er schimmel op de afdichting of stijgen er vieze geurtjes op uit de groentenla? Dan verdient de coolste kast in je keuken een grondige beurt! Plan de klus in wanneer je minstens een uur tijd hebt. Hoe leger de koelkast, hoe handiger: prik een moment kort vóór je wekelijkse supermarktbezoek. 

Stap 1: Uitruimen

Schakel de koelkast uit of trek de stekker uit het stopcontact. Haal alle etenswaren eruit. In de herfst of winter zet je ze gewoon op het aanrecht. In een keuken met open ramen zullen ze niet snel bederven. Op hete zomerdagen bewaar je alles voor de zekerheid in een koelbox of in diepvrieszakken. 

Stap 2: Meteen weggooien

Wedden dat je bij het uitruimen nogal wat ‘vergeten schatten’ zult vinden? Een half potje groene pesto met al even groene schimmel, een kaaskorst die goed bleef tot zes maanden geleden... Check van alles wat door je handen gaat de houdbaarheidsdatum. Gooi bedorven levensmiddelen zonder pardon weg. 

Stap 3: Ook nog weggooien 

Open bokalen zijn vaak een twijfelgeval: ze blijven na opening nog x dagen of weken goed...maar wanneer heb je ze ook alweer geopend?! Hier zul je moeten kijken, ruiken en eventueel proeven. Bij de minste twijfel gooi je het product weg! Om dit probleem in de toekomst te vermijden, kleef je voortaan een datumsticker op elke pot of fles die je opent.

Stap 4: Soppen

Haal alle losse elementen – zoals de eierhouder, legplanken en groentenschuif – uit de koelkast en was ze met de hand af in de gootsteen. Gebruik een sopje met afwasmiddel of milde allesreiniger. Of kies voor warm water met azijn of baking soda.

Reinig de koelkast met een vers sopje en een schoonmaakdoek of met een microvezeldoekje dat je nat sprenkelt met water (maar géén product). Werk volgens het ‘watervalprincipe’: begin bovenaan en werk naar onder toe. Spoel zo nodig na met vers water en maak de koelkast droog met een propere doek.

Stap 5: Slim vullen – temperatuur

Even slim zijn, bij het hervullen. Wat zeggen de wetten van de fysica ook alweer? Warme lucht stijgt, dus op de bovenste legplank is het (iets) warmer. Daar zet je best robuuste producten, zoals de pot mayonaise. Op het onderste, koelste schap bewaar je temperatuursgevoelige zaken, zoals rauwe vis of vlees en zuivel. De ideale koelkasttemperatuur ligt tussen 3 en 5 graden. De koude lucht moet kunnen circuleren, dus prop je ijskast niet te vol.

Stap 6: Slim vullen – eerste rij

Sorteer de producten op de legplanken per soort. Zet de yoghurtpotjes bij elkaar, de tupperware doosjes met etensresten, de charcuterie, enzovoort. Rangschik je voorraad op houdbaarheidsdatum. Hoe minder lang een yoghurtpotje goed blijft, hoe meer recht het heeft op een plekje op de eerste rij. Zet wat je eerst moet opeten letterlijk voor je neus!

Stap 7: De specials

Schakel de koelkast opnieuw aan. Heeft jouw model bovenin een klein vriesvak? Dan is – na deze poetsroutine – het ijs op de wanden wellicht gesmolten. Goed zo! Hardnekkige restjes krab je nog weg. Vul je vriesvak voldoende om nieuwe ijsvorming te voorkomen. 

Stap 8: En nu volhouden!

Hou je koelkast zo lang mogelijk spick & span. Dat lukt best met een wekelijkse opfrisbeurt. Maak er een gewoonte van, net voor het inladen van nieuwe weekboodschappen. Heb je alle aangebroken verpakkingen een datumsticker gegeven? Moet je vervallen producten weggooien? Zo’n check duurt een paar minuten, maar maakt het lange leven van je propere koelkast!