boost-vertrouwen
boost-vertrouwen

Op het werk, in relaties of gewoon telkens wanneer je een spiegel passeert... Wie stevig in z’n schoenen staat, heeft een streepje voor. Maar wat als je van nature niet zo zelfzeker bent? Probeer het dan met deze tips.

1. Besef dat niemand perfect is

Hoe kleiner je jezelf maakt, hoe groter de anderen lijken. Een typisch trekje van mensen die zichzelf onderschatten, is dat ze geneigd zijn hun collega’s, familie en vrienden te overschatten. Zeker in een nieuwe omgeving krijg je dan het gevoel dat je wordt omringd door supermannen en - vrouwen. Best intimiderend. Maak tijd om nieuwe klanten of kennissen te leren kennen: je zult zien dat het ook ‘maar’ mensen zijn.

2. Leg de lat niet te hoog

Je haalt zelfvertrouwen uit het besef dat je tegen je taken bent opgewassen: “Geen zorgen, ik heb dit onder controle.” Sommige mensen leggen de lat echter zo hoog, dat ze dat zelfbewuste gevoel nooit bereiken. Blaas de dingen niet op! Je wilt een goede indruk maken, maar niemand verwacht dat je perfect bent. Met vriendelijkheid en een open houding kom je al een heel eind in je job. Iedereen maakt wel eens een blunder – zolang je ervan leert, is dat niet het einde van de wereld.

3. Stoefen en sterven?!

Heel wat (onzekere) mensen vinden het aartsmoeilijk om luidop iets goeds te zeggen over zichzelf. Ze vallen bij wijze van spreken liever dood dan dat ze zich laten betrappen op opscheppen. Toch is er één ding beter dan bescheidenheid: rustig weten wat je waard bent. Dus ga vanavond voor de spiegel staan en geef jezelf een welgemeend compliment. Bij Tempo-Team @ Home zijn we gedreven en boeiende mensen. Daar mag je trots op zijn, net als Ludmila en Christian!

4. Wees eerlijk met jezelf

Kijk eerlijk naar je sterke en zwakke punten: iedereen heeft die. Mensen met een gezond zelfvertrouwen vinden zichzelf niet 100% fantastisch, maar schatten juist in wat ze kunnen en niet kunnen. Daardoor gaan ze beter om met feedback. Ze kunnen kritiek een plaats geven zonder dat de grond onder hun voeten wegzakt. Onzekere mensen blokken feedback vaak af: ze vrezen dat hun zelfbeeld zal instorten als ze hun minpuntjes erkennen. Probeer het leven niet zo zwart-wit te zien.

5. Zorg voor een stevige basis

Stress, slaaptekort, ongezonde voeding en een slechte conditie… al die zaken halen je mentaal onderuit. Met een wakker hoofd en een fit lichaam voelt iedereen zich beter in z’n vel. Soms is je zelfvertrouwen boosten een kwestie van je levensstijl omgooien. Geloof dat je die inspanning waard bent! 

6. Lach er eens mee

Voel je je vaak onzeker? Dan neem je jezelf waarschijnlijk – onbewust – heel serieus. Je hebt het onaangename gevoel dat iedereen je aanstaart of uitlacht of dit van je zegt en dat van je vindt… Het goede nieuws is dat andere mensen in de eerste plaats met zichzelf bezig zijn. Terwijl jij je suf piekert of je geen foute kledingkeuze hebt gemaakt vandaag… denkt vriend A aan zijn sportwedstrijd ’s avonds en collega B aan de slechte toets van haar kind. Doe je best, maar relativeer het (werk)leven ook en lach ermee.