Hoe goed ken jij je poetsklassiekers? Weet jij welke vlekken je te lijf kunt gaan met ossengalzeep en waarom het middeltje zo goed helpt? We zetten 5 handige tips en weetjes op een rij.

Wat is ossengalzeep?

Ossengalzeep is precies wat het woord zegt: de gal van een os (of een ander rund) in zeepvorm. Gal is een vloeistof gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. In ons lichaam breekt gal vetten en eiwitten af waardoor we voedsel kunnen verteren. In zeepvorm heeft ossengal hetzelfde effect op vlekken in textiel. Daarom is het zo’n onvervalste vlekkenkampioen!

Hoe gebruik je het?

Simpel: je maakt je blok ossengalzeep goed nat met koud water en strijkt ermee over de vlek die je wil verwijderen. Je mag de zeep stevig inwrijven met je vingers zodat het gaat schuimen. Ossengalzeep werkt op alle soorten textiel. Kleding, sofahoezen, een tapijt? Laat maar komen! Belangrijk is wel dat je de stof vervolgens meteen uitspoelt met veel water of wast in de machine, op 30 of maximum 40°. Ossengalzeep is een koudwaterzeep die boven 50 graden z’n werking verliest.

Tegen welke vlekken helpt het?

Ossengalzeep is hét ‘go to’ product om vuil textiel aan te pakken, zeker bij vlekken van plantaardige oorsprong: ei, fruit, ketchup of mayonaise, gras, rode wijn of tomaten. Maar ook zweet-, deodorant-, make-up-, bloed- of koffievlekken zijn kansloos. Roest- of inktvlek? Ossengalzeep is je tintenkiller! De vraag is eigenlijk: tegen welke vlekken helpt het niet?

Waarop moet je letten? 

Je wil dat de ossengalzeep de vlek aanpakt zonder het textiel te ontkleuren. Daarom mag je de zeep nooit later indrogen en moet je goed opletten dat je alle zeepresten uitspoelt. Laat de gewassen stof drogen aan de lucht – gebruik geen droogtrommel of haardroger – en hou ze weg uit direct zonlicht. 

Wat zijn de sterkste troeven?

Met stip op nummer één: de betrouwbare werking! Ossegalzeep lijkt wel een delete button voor vlekken en is handig beschikbaar als zeepblok, als stick of in vloeibare vorm. Als je een beetje rondkijkt, betaal je voor een blokje van 85 gram minder dan 2 euro. En daar kom je eeuwig mee toe! Een spotgoedkope oplossing dus, en ook nog eens helemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Als dierenvriend wil je wellicht geen producten gebruiken die dierenleed veroorzaken. Goed om weten dan dat ossengalzeep gemaakt wordt met gal van dode dieren.