goede_voornemens
goede_voornemens

Of je ze nu maakt op 1 januari, je verjaardag of de eerste dag van de lente... Goede voornemens volhouden is altijd moeilijker dan je denkt. Kun jij wel een duwtje in de rug gebruiken bij het beteren van je leven? Dan komen deze tips goed van pas!

Meer bewegen. Minder snoepen. Minder stressen. Het aantal goede voornemens dat we maken, is meestal indrukwekkend. Meer geduld met de kinderen. Minder tijd op social media. Milieubewuster leven. Hoe hoger we de lat leggen, hoe kleiner de kans op slagen. Wist je dat maar liefst 80% van de mensen z’n goede voornemens binnen de zes weken dumpt? Laat dat cijfer je niet ontmoedigen – jij hoort vast bij de 20% doorzetters! Deze tips helpen je bij het maken van een nieuwe start:

1. Kiezen is winnen

Kiezen is verliezen, zegt het spreekwoord. Maar wat goede voornemens betreft, is goed kiezen juist dé sleutel tot succes. Beperk jezelf tot één of twee gedragsveranderingen waar je echt voor wil gaan. Denk goed na wat jij belangrijk vindt en maak een voornemen dat bij jou past. Begin niet met pilates omdat alle influencers het doen. Doe het omdat je droomt van een fitte, soepele versie van jezelf.

2. Kleine stapjes boven grote plannen

Plannen maken, je voornemens met vrienden bespreken... Het is heerlijk om in gedachten bezig te zijn met Jezelf 2.0. Alleen: als je wil veranderen, moet je overgaan tot actie. Wil je meer lezen? Verspil dan geen tijd aan het maken van een fancy jaarplanner met 52 boeken. Lees gewoon elke avond wanneer je in bed stapt 5 bladzijden. Maak je plan concreet (’s avonds in bed) en laagdrempelig (5 bladzijden uit welk boek dan ook). Maar léés elke avond, tot het een gewoonte wordt. Op dat moment kan je de lat wat hoger leggen, door bv. elke dag 10 bladzijden te lezen of een bepaald boek uit te lezen.

3. Maak het je oude zelf moeilijk

Nieuwe gewoontes kweken lukt het best als je tegelijk breekt met je bestaande routines. Wil je voortaan gezond eten maar ben je het gewend om elke avond met een kom chips voor de tv te ploffen? Schrap chips dan radicaal van je boodschappenlijstje. Wil je vroeger opstaan om te mediteren of een ademhalingsoefening te doen maar druk je op een ‘gewone’ ochtend vier keer op snooze? Zeg je wekker dan op de gang, zodat je uit bed moet om ‘m af te duwen. Elke mens is een gewoontedier. Maak het dat beestje knap lastig!

4. Maak het je nieuwe zelf gemakkelijk

Van nature volgen mensen liefst de weg van de minste weerstand. Doe je voordeel met dat inzicht. Wil je meer muziek spelen? Zet je saxofoon in het midden van de woonkamer, zodat je er letterlijk niet omheen kunt. Wil je geen rondslingerende kleren meer? Zet je wasmand op de plek waar je je aankleedt. Je hebt je doel bereikt wanneer je nieuwe gewoonte een automatisme wordt, dat je zonder moeite en zonder nadenken doet.

5. Gun jezelf een foutje, maar geen twee

Herhalen, herhalen, herhalen. Daarmee (en niet louter met wilskracht!) leer je jezelf een nieuwe, goede gewoonte aan. Het is niet niks: elke dag even naar buiten om te lopen; elke dag verse groenten snijden voor je lunch. Geef jezelf een schouderklopje voor elke dag dat het lukt, bijvoorbeeld door een kruisje te zetten op de keukenkalender. Zo visualiseer je je vooruitgang. Lukt het een keertje niet, word dan niet boos op jezelf maar neem de volgende dag de draad herop. Eén keer missen kan gebeuren, twee keer wordt een nieuwe gewoonte.

PS: Nieuwsgierig naar meer? Deze tips komen uit de GoodHabitz-cursus ‘Goede Voornemens’, helemaal gratis voor de huishoudhulpen van Tempo-Team @Home. Neem eens een kijkje in het GoodHabitz-aanbod van meer dan 80 gratis online cursussen. Want elke dag iets bijleren – is dat geen prachtig voornemen?