werkplezier
werkplezier

Werken moeten we toch. Dus waarom niet het beste ervan maken? Kies bewust voor een positieve spirit. Het vergroot je werkplezier en tovert een twinkel in je ogen. 

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd dat ons humeur positief of negatief beïnvloedt. Iedereen is wel eens moe of slechtgezind! Toch kan je veel winnen door de happy voice in je hoofd een microfoon te geven. Zeg deze vier zinnen regelmatig hardop – ze hebben een grote impact op je mindset. Wedden dat je werkdag er leuker door wordt?

1. “Ik zie het zonnig”

Don’t! Vergelijken, het is zo menselijk. Met je vorig job, met de job van je beste vriend of met hippe jobs-zoals-in-de-film. Toch maakt vergelijken vooral ongelukkig. Stop ermee. Vandaag!

Do! Kijk met een positieve bril naar je eigen werk. Als huishoudhulp heb je best wat vrijheid in de uitvoering van je job. Je hoeft geen uren stil te zitten op een bureaustoel en de klanten zien je graag komen. Een goed begin, toch?

2. “Ik hang zelf de slingers op”

Don’t! Van een passieve, afwachtende houding wordt niemand blij. Bedank dus beleefd voor die rol. Zit niet te wachten tot ‘het systeem’ of ‘de politiek’ je probleem oplossen of je werkdag opleuken. Je hebt meer zelf in handen dan je denkt!

Do! Je kent vast de uitspraak: “Het leven is een feest, maar je moet de slingers zelf ophangen!” Daar zit veel waarheid in. Maak een leuke playlist voor tijdens het poetsen, neem iets lekkers mee als lunch of plan een micro-avontuur na je werkdag. Word je al goedgezind?

3. “Beter is de vijand van goed”

Don’t! Blijf niet dromen van de perfecte job of het perfecte leven – die bestaan niet. De ene klant is vriendelijker dan de andere. Niet elk huis is even opgeruimd bij je aankomst. Af en toe mag je gerust even balen. Het leven is geen ‘picture perfect’. Dat mag je toegeven, maar laat het je pret niet vergallen.

Do! Ga voor ‘goed genoeg’ en streef naar een gezonde balans. Wat betreft werk en privé (deze apps kunnen helpen), maar ook wat betreft inspanning en voldoening. ‘Moe maar tevreden’, dat is de vibe na een paar uur flink doorwerken. Niet elke dag moet een uitschieter zijn.

4. “Ik leef en kies bewust”

Don’t! Iedereen zit graag aan het stuur van z’n leven. Zet jezelf dus niet in een slachtofferrol en begin zo weinig mogelijk gedachten met: “Waarom moet ik...?” Plicht en dwang zijn het tegenovergestelde van plezier. 

Do! Weet waarom je werkt en hoe jouw waardenschaal er uitziet. Zo kies je bewust voor je job als huishoudhulp en kun je trots zijn: je weet waarvoor je het doet. Het fijne contact met klanten, de voldoening van een fris huis: wat geeft jou een boost?!  

PS: Nog meer tips voor extra werkplezier? Haal hieronder inspiratie uit de gelijknamige GoodHabitz-cursus, helemaal gratis voor wie werkt als huishoudhulp bij Tempo-Team @Home.