baking soda
baking soda

In de badkamer, in de slaapkamer en in de keuken... Er is geen plek in huis waar baking soda niet van pas komt. 10 verrassende toepassingen van dit tovermiddel!

Nee, met bakpoeder kun je niet poetsen. Er is een verschil tussen baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) en bakpoeder. Aan dat laatste voegde men een zuur en een stabilisator toe en die extra’s verminderen de zuiverende werking. Baking soda of ‘baksoda’ reinigt juist supersterk! En wel op deze 10 manieren...

  1. Aangekoekte bakplaat? Soms is dat de (vieze) kers op de taart na een middagje bakken. Veeg de losse kruimels weg, strooi een laagje baking soda over de bakplaat, sprenkel er wat natuurazijn over voor een schuimend effect en wacht een half uurtje voor je grondig afspoelt. Proper! 
  2. Water gemorst op de zetel waar over een uurtje bezoek moet zitten? Geen paniek. Strooi wat baking soda op de natte plek: dat absorbeert het vocht. Na een kwartiertje snel de korrels opzuigen met de kruimeldief en... waar blijft dat bezoek?
  3. Beginnende schimmel op de kitranden van je vensters? Ga ze te lijf met een microvezeldoekje met wat baking soda. Dat trekt niet alleen vocht aan, maar is ook een goed schuurmiddel. Voor hardnekkige, zwarte schimmel moet je wellicht tea tree olie gebruiken. Dat is sterker maar ook veel duurder dan baksoda.
  4. Verstopte gootsteen? Giet een kopje baksoda en een scheut azijn in de gootsteen en laat een kwartiertje inwerken. Giet er vervolgens heet water over: de gootsteen loopt weer door! Zo niet, herhaal je de truc gewoon.
  5. Zweetgeur in je favoriete sneakers of pumps? Strooi er ’s avonds wat baking soda in – de kristalachtige korrels slorpen ’s nachts de vieze geurtjes op. Schud je schoenen ’s morgens leeg. Assepoester kan er weer tegen!
  6. Te milieubewust om je toilet te poetsen met liters bleekmiddel? Schep dan een eetlepel baking soda in je toilet, voeg een scheutje azijn toe en laat het geheel een uurtje borrelen. Even naschrobben met de wc-borstel, doorspoelen en klaar.
  7. Verse bloemen gekregen van je liefste? Voeg een lepeltje baksoda toe aan het water van je snijbloemen en ze blijven bijna een week langer mooi.
  8. Een haarborstel heeft het hard te verduren! Hoe vaker je ermee door je lokken gaat, hoe meer dode haren, schilfers en restjes haarproducten erin blijven hangen. Maak een sopje van twee eetlepels baksoda en warm water. Dompel de borstel er een nachtje in onder en hij lijkt weer nieuw.
  9. Nu we toch in het beauty departement zitten: wist je dat je baking soda kunt gebruiken als basis voor allerlei schoonheidsmiddeltjes? Last van eelt op je hielen tijdens het sandalenseizoen? Wrijf de ruwe huid van je voeten in met wat zuiveringszout en laat ze weken in een ontspannend voetbad. #metime!
  10. En het houdt niet op. Baking soda kan je ook redden van een opkomende verkoudheid! Maak een stoombadje met een liter kokend water, een koffielepeltje eucalyptusolie en twee eetlepels baksoda. Giet het mengsel in een kom en ga er met een handdoek over je hoofd tien minuutjes boven hangen – op veilige afstand van het wateroppervlak. Nu rustig in- en uitademen (altijd belangrijk!) en je luchtwegen zijn zo weer vrij.