werken als een viking
werken als een viking

Niet dat in het Hoge Noorden alles rozegeur en maneschijn is op de arbeidsmarkt. Maar wat werkplezier betreft, doen ze het wel een pak beter dan wij. Wat kunnen we van die slimme Vikings leren? Opmerkelijk, toch? Uit ons RED Report onderzoek naar hoe we werk ervaren in België, blijkt dat werkplezier hier is afgenomen tegenover vorig jaar. Dat maakt het verschil met Scandinavische landen des te opmerkelijker.  Kijken we even naar onze loopbanen: 80% werkzaamheid in het Hoge Noorden, in België nipt 70%. 41 jaar gemiddelde loopbaanduur in Zweden. 32 jaar bij ons. Voeg daar onze dalende werkplezierscore aan toe - 6,5 op 10 - en je krijgt toch de indruk dat we minder graag lang(er) aan het werk blijven vandaag.

Loopbaan in handen

Er spelen nog een pak andere factoren. Arbeidsmarktbeleid en pensioensysteem, bijvoorbeeld. 

In Scandinavische landen is meer flexibiliteit in de loopbanen ingebouwd, wordt vaker op projectbasis en freelance gewerkt, wat ook meer onzekerheid en stress met zich meebrengt.

Maar het nodigt je wel uit om je loopbaan zélf in handen te nemen. En ze verstaan daar, nog meer dan hier, de kunst om ook in kleine, eenvoudige dingen werkplezier te vinden. (Wie weet zit hun oog voor design daar wel voor wat tussen.)

Viking-ingrediënten voor meer werkplezier

1. Een omgeving die ‘meewerkt’

Je hoeft niet aan een fjord te zitten om gelukkig te zijn. Een plek met ruimte om te focussen en te overleggen met je team, daar begint werkplezier.

Een goede teamspirit zorgt mee voor individueel geluk. Zo gaven gelukkige werknemers de teamgeest 8,1/10, minder gelukkige collega’s slechts 5,7/10, aldus ons RED Report.

2. Welzijn, ook een beetje ‘niet werken’

4/10 van de gelukkige werknemers zegt dat hun bedrijf inzet op welzijn. Dit gaat van sporten tot gezondere snacks in de cafetaria. 

Ook een uitgekiend pauzebeleid doet wonderen, zoals de typische Zweedse fika daarbij helpt. Even vertragen en op adem komen. Sterker nog, in die pauze met collega’s zonder gsm krijg je vaak de beste ideeën!

En natuurlijk de nodige ruimte voor je gezin en vrienden, wat met een duidelijk kader voor fluency ieder voor zich kan laten werken. 

3. Persoonlijke ontwikkeling

Een gevarieerd opleidingsaanbod en loopbaanbegeleiding zijn de sleutels tot geluk. Kansen krijgen en kunnen groeien binnen het bedrijf werkt bevorderend. Mensen de juiste opleiding geven past zelf binnen een rekruteringskader. En die nieuwe generatie? Die zoekt, binnen uw krijtlijnen, vooral graag zelf uit hoe en waarheen ze willen.

Werkplezier in de schaarste

Tevreden werknemers zijn productiever en maken hun loopbaan duurzamer - punt. Geen luxe in de schaarste. Hoe we dit zelf doen bij Tempo-Team? Door elke dag aan een vitale, prettige werkomgeving te blijven werken