mentaal_opwarmen_voor
mentaal_opwarmen_voor

Ga je sporten, dan is het heel normaal dat je je fysiek en mentaal voorbereidt, op welk niveau je ook speelt of beweegt. Waarom doen we niet hetzelfde voor een meeting op het werk?

Opwarmen, dus. Terwijl iedereen thuiswerkt.

Maar je tenen gaan al krullen bij de gedachte aan zo’n geforceerde lachsessie, of andere uitbundige ijsbrekers om in de stemming te geraken?

Geen zorg, dat bedoelen we niet.

We hebben het ook niet over in groep springen, stretchen of squatten (hoewel dat ook leuk en productief kan zijn), maar wel over mentaal opwarmen. Samen, om het best mogelijke uit je video meeting te halen.

Empathischer, bewuster, frisser, ook digitaal

Mensen samenbrengen in een team is nu eenmaal niet voldoende om tot creatieve ideeën of schitterend werk te komen. Door een mentale opwarming beginnen de mensen in zo’n team bewuster en empathischer aan een meeting. Ze zijn op elkaar afgestemd, leveren beter werk af én beleven er meer plezier aan.

Mensen fysiek samenbrengen in meetings? Op het moment dat we dit artikel schrijven, is dat nog niet evident. Maar deze mentale opwarmers kan je ook prima online toepassen met je thuiswerkers. Maar: houd de regels van video meeten bij de hand. Het is belangrijk dat er een moderator is die alles in goede banen leidt. 

Teken elkaar

Meetings zijn vooral verbaal-analytisch. Door te tekenen zetten we een ander deel van ons brein aan het werk. Stukje papier, pen en twee minuten om een collega te schetsen. Daarna: delen via de camera, natuurlijk! 

Daarom.

We zijn geen Picasso’s, dus positieve, relativerende vibes gegarandeerd!

Woordenketting

Heb je zeker ook als kind achteraan in de wagen gespeeld tijdens lange ritten. Maak een zin met het laatste woord dat je collega gebruikte. Zo haakt iedereen op elkaar in. 

Daarom.

Voor je meeting start, heb je wel al goed naar elkaar geluisterd. Bonus!

Ik versus meeting-ik

Hoe houd je die typische ‘meeting-versie’ van jezelf even aan de kant? Vertel een korte niet-werkgerelateerde anekdote over jezelf. Hobby, huisdier, weekend - alles kan. Wil je extra motiveren? Vraag om kort te vertellen over een moment waarop iedereen zich super enthousiast voelde.

Daarom.

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Elkaar even anders leren kennen, stelt ons meer open voor elkaar en voor elkaars bijdrage.

Leg de link

Teken op een post-it een voorwerp. Glas, pen, boek, muis, kat… Alles kan. Houd je schets(en) voor de camera en probeer twee voorwerpen te linken om tot een nieuw object of idee te komen.

Bijvoorbeeld: glas + bal = draaideur!

Ja, iedereen mag door elkaar roepen. Dat maakt het extra leuk, die vrolijke chaos. Iedereen een paar gevonden? Dan teken je dat elk ook nog eens.

Daarom.

Twee ideeën linken om tot een derde te komen is exact wat je wil in je brainstorm straks.

Even stretchen en losgooien

Toch nog een fysieke opwarmer. Maar: belangrijk. Hoeveel tijd brengen we zittend door voor ons scherm, in de komende video meeting, en die erna?

Dit hoeft niet voor de camera. Geef gewoon duidelijke instructies om even hoofd, nek, armen en benen los te maken. Sta rechtop, armen omhoog, reiken naar plafond, naar links en rechts buigen en losgooien.

Daarom.

Iedereen wakker. Even verfrist. Enorm verschil!