Wat maakt jou blij op het werk? De kans is groot dat je ‘mijn collega’s’ zegt. En daar ben je niet alleen in! Bijna 2 op de 3 werknemers voelen zich verbonden met hun collega’s, blijkt uit ons onderzoek met prof. dr. Anja Van den Broeck. Iets meer dan 4 op de 10 werknemers noemen hun collega’s zelfs echte vrienden.

Collegialiteit is cruciaal

We brengen ongeveer een derde van ons leven door op de werkvloer - en in onze home office natuurlijk. Say what? We moeten je dan ook niet vertellen hoe belangrijk werkplezier daarbij is. De meerderheid vindt een goede band met collega’s doorslaggevend. Volgens ons RED Report is bijna de helft van de werknemers dolblij met zijn of haar collega’s en geeft hen 8/10 of meer. Ze geven aan dat collega’s hen helpen bij werkgerelateerde problemen en hen emotioneel ondersteunen. Zeker de jobtimist draagt collegialiteit hoog in het vaandel. En terecht, zo zegt ook prof. dr. Anja Van den Broeck.

quote icon

De wetenschappelijke literatuur geeft aan dat verbondenheid met collega’s cruciaal is om goed gemotiveerd te zijn op het werk en je goed te voelen. Collegialiteit is hier van groot belang. Daarbij draait het om het geven en krijgen van waardering van collega’s en het ondersteunen, vertrouwen en respecteren van elkaar.

Sterk teamwerk

Onze kracht is samenwerking, en de werkvloer is geen uitzondering op die regel. Complementaire kwaliteiten en sterke sociale vaardigheden worden daarbij enorm geapprecieerd. Jazeker, teamwork makes the dream work: wie goed opschiet met zijn collega’s zal makkelijker helpen om een deadline te halen. Of om taken over te nemen als ze ziek zijn. Maar een goede sfeer op het werk brengt ons ook tot betere prestaties en de juiste motivatie. Voor mensen die we waarderen, steken we graag een tandje bij. Echte jobtimisten nemen trouwens zelf ook initiatieven om de sfeer tussen collega’s te bevorderen. Een gezellige lunch met het hele team, een informeel babbeltje aan de koffiemachine,…

Leiding en balans

Ook je leidinggevende is een belangrijke collega. Meer en meer wordt verwacht dat die een coachende stijl heeft. Werknemers willen een baas die helder en transparant communiceert, en tegelijk vriendelijk en empathisch is. Een leidinggevende die waardering uit en vertrouwen schenkt, geeft het gevoel van competentie een stevige boost. Een must voor je eigen werkbeleving en die van het team! Deze coachende manager geeft ook flexibiliteit en gelooft in plaats-onafhankelijk werken en de combo thuis- en kantoorwerk.. Hierdoor vinden werknemers sneller een balans tussen werk en privé: 45% is tevreden over dat evenwicht. De link is evident: Wie plezier beleeft aan zijn werk, scoort ook zijn work-life balans positiever.

Meer dan collega’s

Redelijk wat werknemers spreken ook buiten de werktijden met collega’s af of bellen elkaar regelmatig eens op. Algemeen geldt: mensen die hoger scoren op werkplezier, zien vaker vrienden in collega’s. Vooral jongere werknemers zeggen echte vrienden te hebben op het werk: zij sluiten blijkbaar gemakkelijker vriendschap op de werkvloer dan hun oudere collega’s. Toch denkt niet iedereen er zo over: een deel van de medewerkers geeft aan dat collega’s voor hen enkel mensen zijn met wie ze werken. Zit de werkdag erop, dan hoeft extra contact niet zo nodig voor hen. Da’s natuurlijk ook oké. Je hoeft niet per se vrienden te zijn om je verbonden te voelen met je collega’s. En verbinding loont: Werknemers die aangeven zich verbonden te voelen met hun collega’s zijn gemotiveerder, tonen een hoger engagement en hebben meer werkplezier