Zo help je ook bij thuiswerk burn-out voorkomen (deel 1)

Dat bij burn-out een enorme maatschappelijke en menselijke kost komt kijken, staat vast. Plezier in werk stimuleren, en zo in balans blijven, is een belangrijke sleutel tot preventie van burn-out. Ook én zeker nu we vaker thuis werken.

Burn-out herkennen, voorkomen: we weten hoe dat hoort te gaan. Slagen we er voldoende in om goed overeind te blijven, en burn-out voor te blijven?

 

Meer mensen langer thuis

Het aantal mensen dat langer dan een jaar thuis zit door een psychische aandoening, blijft stijgen. Eind 2017, meldt de VRT in april 2019, waren er meer dan 140.000 mensen in dat geval, een stijging van 39 procent in vijf jaar tijd in ons land. 

Hoewel daarin niet wordt gezegd hoeveel mensen juist ‘opgebrand’ raken. 1 op 6 werknemers zou zich in Vlaanderen in de burn-out risicozone bevinden.

Interessant zou zijn om te tracken hoe ons dat in 2020 is vergaan, onder druk van corona. Maar de eerste cijfers, voor mensen die voltijds aan het werk zijn gebleven, wijzen op een daling.

Hoe kan HR helpen? Een omgeving waarin het met plezier werken is, in de ruimste betekenis van het woord, is een belangrijke sleutel tot preventie. 

Want in balans blijven, is cruciaal.

 

Naar je lichaam leren luisteren

Mogelijk begint burn-out voorkomen al op de schoolbanken, lang voor we op de werkvloer terechtkomen, zegt stressconsulent Raf Frateur. Want hebben we wel écht naar ons lichaam leren luisteren? 

Het grootste deel van onze opleiding, van kind tot volwassene, trainen we onze hersens, maar ons lichaam begrijpen? Een pàk minder.

Je kunt het alsnog leren, én je kunt het leren herkennen wanneer iemand te lang onder stress gebukt gaat. Want de symptomen zijn fysiek en duidelijk zichtbaar.

Hebben we in onze opleidingen ooit ons lichaam ook leren begrijpen?

Voeg daar gerust inzicht in je persoonlijkheid aan toe - en krijgen we dat voldoende mee op de schoolbanken? Want je eigen valkuilen kennen, is essentieel om gezond om te gaan met moeilijkere momenten, thuis en op het werk.

 

Werkplek aanpassen aan jobs en rollen

De behoefte aan een fijne werkplek is groot in ons land, zegt ons RED Report. Slechts 11% van de kantoorwerkers is er tevreden over.

Betere ventilatie, meer groen, een fijne plek om te lunchen en aangepaste ruimtes voor verschillende soorten werk staan op het verlanglijstje. Zo, alwéér een nieuwe partner voor HR: facility management.

 

Jobcrafting en interne mobiliteit

Niet dat je zoals bij Decathlon meteen van marketing naar de winkelrekken en HR moet hoppen en terug, maar intern heroriënteren is niet alleen een goed antwoord op krappe rekrutering

Het is prima voor retentie, want je houdt je mensen in hun loopbaan alert, uitgedaagd en tevreden. Langer tevreden aan het werk is het doel, toch? Meteen een antwoord op midcareer crisissen, ook.

 

Stressbeleid, kader voor fluency, thuiswerken

Als mensen met meer plezier werken wanneer ze autonomer aan de slag kunnen en mogen, mag het in je HR-beleid niet ontbreken aan kapstokken.

Ga er niet te snel van uit dat een aantal dingen geweten zijn of zichzelf regelen.

Dit hoeven geen ellenlange documenten te zijn op intranet. Praktische A4’s, die positief zeggen wat kàn, en concrete tips en reminders op schermen als je die op de vloer hebt, zijn heel effectief. 

Deel heldere, pragmatische richtlijnen rond:

Je kunt ook inspireren door de weg te wijzen naar webinars rond gezondere voeding en meer beweging. Veerkracht. Of: time management, efficiënter werken. Ook die kunnen bijdragen tot een betere balans.

Ga er niet te snel van uit dat een aantal dingen geweten zijn of zichzelf regelen

Leren waken over grenzen thuis

Ja, corona en thuiswerken brengen meer stress met zich mee. Maar die extra druk is nog wat anders dan een burn-out die zich gestaag opbouwt. 

En er zijn ook voordelen: minder mobiliteit-stress. Meer ruimte om te sporten tussendoor, of te werken wanneer je energie hebt. Houd dus vast aan dat kader voor fluency.

Waak erover dat je bewust omgaat met verwachtingen: thuiswerken is nu eenmaal niet hetzelfde als samenwerken in de gebruikelijke werkomgeving. Laat dus ook duidelijk communiceren wat van mensen thuis wordt verwacht, en hoe juist.

 

In deel 2 over burn-out voorkomen:

  • opleiding en training updaten
  • houvast voor leidinggevenden bij verandering
  • interne communicatie verzorgen
  • een organisatiecoach aanduiden

 

Lees meer:

Inzichten en trends

Sterke organisaties hebben één ding gemeen: ze brengen mensen enthousiast samen rond een gemeenschappelijk doel. Maar woelige tijden schudden die cultuur stevig door elkaar. Nu de fysieke kantoorvl...

Inzichten en trends

Sterke organisaties hebben één ding gemeen: ze brengen mensen enthousiast samen rond een gemeenschappelijk doel. Maar woelige tijden schudden die cultuur stevig door elkaar. Nu de fysieke kantoorvl...
meer

Beter werken, Praktijk

Ga je sporten, dan is het heel normaal dat je je fysiek en mentaal voorbereidt, op welk niveau je ook speelt of beweegt. Waarom doen we niet hetzelfde voor een meeting op het werk?

Beter werken, Praktijk

Ga je sporten, dan is het heel normaal dat je je fysiek en mentaal voorbereidt, op welk niveau je ook speelt of beweegt. Waarom doen we niet hetzelfde voor een meeting op het werk?
meer

Beter werken, Praktijk

Een omgeving waarin het met plezier werken is, in de ruimste betekenis van het woord, is een belangrijke sleutel tot preventie van burn-outs. Op de werkplek én thuis
meer