jobitimist
jobitimist

We kennen ze allemaal, de collega’s die opgetrokken lijken uit pure zonneschijn. Ze komen steevast vrolijk over, staan altijd klaar om hun schouders onder een lastige klus te zetten en je hoort hen zelden klagen. Stel je voor dat je hun jobtimisme kon bottelen en iedereen een slokje kon geven. Het zou je organisatie in één klap naar een hoger niveau tillen.

Om het geheime recept te achterhalen, moet je de jobtimisten op de werkvloer natuurlijk eerst herkennen. Want je hebt ze in allerlei kleuren en smaken: extravert en verlegen, jong en oud, pietje precies en schijnbare flierefluiter.

Checklist: een jobtimist is…

  • helemaal zichzelf op het werk
  • gemotiveerd door de inhoud van de job: bijna 70% van de werknemers is tevreden over de variatie in hun taken
  • een droom van een collega
  • overtuigd van haar/zijn kunnen: 2 op de 3 meldt een prima match tussen hun vaardigheden en taken
  • mentaal stabiel
  • niet bang van verandering
  • gretig om nieuwe dingen te leren: de helft van de werknemers ziet groeikansen in zijn huidige job, en dat is cruciaal voor de retentie
  • loyaal aan de werkgever        
  • gehecht aan zijn/haar autonomie: ruim de helft wil méér zelf beslissen

Wat zit er in het leidingwater van jobtimisten? 

Boven alles betrouwbaar

Omdat jobtimisten geen tijd verdoen aan kantoorpolitiek of een stiekeme zoektocht naar beter betaald werk, én omdat ze uitblinken in goesting om aan de slag te gaan, zijn ze onmisbaar binnen een team. Ze vinden hun werk simpelweg belangrijk en hebben weinig behoefte aan externe prikkels om productief te zijn De jobtimist blinkt uit in goesting om aan de slag te gaan.

Ziedaar de hamvraag: wat hebben jouw medewerkers nodig om hun inner jobtimist te ontdekken? Het begint allemaal met een minimum aan negatieve stress, en een leidinggevende die begrijpt dat het geen zin heeft om in de nek van de medewerkers te hijgen.

De beste teamleiders 

  • ondersteunen hun mensen, 
  • hebben oog voor de menselijke kant van het verhaal 
  • en verstaan de kunst van het delegeren. 

HR kan leidinggevenden helpen om de gulden middenweg te vinden tussen sturing en absolute vrijheid.

Weg met het zwarte beest

Tegelijk is het zaak om de gedrevenheid van alle medewerkers regelmatig aan te wakkeren. Nieuwe uitdagingen geven hen de kans om hun vaardigheden aan te scherpen en te blijven groeien, zodat het zwarte beest genaamd sleur geen kans krijgt om zich op de werkvloer te nestelen. Zo hou je burn-out en bore-out op afstand. Stimuleer je werknemers om hun comfort zone te verlaten.

Medewerkers stimuleren om hun comfort zone te verlaten is óók een kwestie van vertrouwen tonen. Als je een medewerker zo bekwaam vindt dat je een belangrijke taak aan hem of haar toevertrouwt, dan geeft dat een enorme boost. En een blije medewerker wordt vanzelf een stuk productiever. Leidinggevenden die ook nog eens de boodschap uitdragen dat fouten maken een essentieel onderdeel is van elk leerproces, zullen daar de vruchten van plukken in de vorm van meer jobtimisme en een betere retentie. Die mentaliteitswijziging ondersteunen is een kolfje naar de hand van HR. 

Toeters, bellen en fijne collega’s

Als fouten daarentegen worden afgestraft, dan krijgt iedereen vanzelf de neiging om op veilig te spelen. Positieve feedback geven is gelukkig een trainbare vaardigheid, maar je moet medewerkers ook leren om feedback te vragen. En iedereen weet dat waardering een energieboost van jewelste geeft.  Alles gaat vlotter met fijne collega’s in de buurt. Wat is er nog meer nodig? Omdat we nu eenmaal sociale dieren zijn, gaat alles vlotter met fijne collega’s in de buurt. Elkaar helpen om een deadline te halen, de tijd nemen voor een leuk gesprek of gewoon klankbord zijn…

Wie zijn collega’s graag heeft, moet doorgaans niet gemotiveerd worden met toeters en bellen.

Jobtimisme staat of valt dus met een positieve werkcultuur, en daar speelt HR een cruciale rol in. Als je er ook nog in slaagt beter uit te leggen welke bijdrage de medewerkers leveren aan een hoger doel, dan kan een rekkenvuller in de supermarkt in één klap een held van de coronacrisis worden. Meer lezen over hoe je jobtimisme kunt inzetten in jouw bedrijf?