Slimmer pauzeren stimuleren: 5 richtlijnen

Betrapt u uzelf en uw collega’s al eens op laptop-lunchen? Dat levert meer werkseconden en -minuten op, denken we. Life en business coach Sara Van Wesenbeeck is van het tegendeel overtuigd: net door regelmatig pauze te nemen, krijgen we meer gedaan in minder tijd. Hoe helpt u uw mensen tijdig de pauzeknop in te duwen? 5 praktische richtlijnen voor uw nieuwe pauzebeleid.

Meer geluk, minder stress

Wie voldoende pauze kan nemen op het werk, geeft zichzelf een duidelijk hogere geluksscore van 6,5 tegenover 5,7/10. Ook de stress-score ligt beduidend lager: 5,9 tegenover 6,8/10.

Dat blijkt uit ons RED Report 2019, waarin wij werknemers en werkgevers vragen hoe ze werk beleven.

20% van de bevraagde werknemers neemt niet dagelijks zijn/haar middagpauze. Daar staat tegenover dat 30% zich naast de middagpauze elke dag een break gunt van minstens 10 minuten in de voormiddag. 25% doet dat na de middag.

“Productiever door pauze”

Pauze nemen is essentieel voor een gezond werkritme, zegt life en Business Coach Sara Van Wesenbeeck van Barking Dogs.

Waarom is het een goed idee om op tijd een break in te lassen

“Pauzes zijn herstelmomenten waarop je brein tot rust kan komen. Dat is nodig om informatie te verwerken. En om te bekomen van kortdurende stress. Zo kan die zich niet opstapelen tot chronische stress. Door te pauzeren, verhoog je de kwaliteit van je werktijd.

Want: na een actieve pauze kun je gefocust weer verder werken. En je krijgt meer gedaan in minder tijd.

Door te pauzeren, verhoog je de kwaliteit van je werktijd

“In mijn boek ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ (ook voor spitsuurmannen!) haal ik een enquête aan die The Energy Project en de Harvard Business Review onder 20.000 werknemers (vooral kenniswerkers) heeft gehouden. 

Daaruit komt naar voren dat werknemers die elke 90 minuten kort kunnen pauzeren, 30% aandachtiger en 50% creatiever zijn en zich 46% gezonder voelen.”  

“Door pauze te nemen, ben je dus niet alleen productiever, maar heb je ook meer ruimte voor nieuwe ideeën. Belangrijk, want innovatie stuwt mensen en bedrijven vooruit.”

Wanneer drukken we best even de stopknop in?

“De middagpauze is het absolute minimum om te ontspannen en op te laden. Maar ook kortere, actieve pauzes doorheen de dag zijn goed voor onze productiviteit en de creativiteit.

Je brein geeft zelf aan wanneer het nood heeft aan een break: je concentratie neemt af en je begint aan andere dingen te denken. Meestal gebeurt dat na 45 minuten of een uur.” 

Probeer om elk uur 5 minuten een actieve pauze te nemen

Hoe vullen we die pauzes best in?

“Op een actieve manier. Dat betekent: weg van je computer, weg van je scherm. Bewegen is belangrijk: ook je lichaam moet herstellen en je wil RSI-klachten (repetitive strain injury) voorkomen.”

“Ik adviseer bedrijven hun mensen aan te sporen om tijdens die korte pauzes even een frisse neus te halen, bij te tanken aan de koffiemachine of twee verdiepingen hoger met de trap naar het toilet te gaan. Ook wanneer je thuis werkt, zijn korte actieve pauzes een must.”

55% van de werkgevers vindt dat bedrijven echt moeten investeren in een doordacht pauzebeleid, zegt ons RED Report. Hoe pakken ze dat aan?

“Ik ben geen voorstander van verplichte pauzes, maar raad bedrijven eerder aan om te werken aan bewustwording. Vertel je medewerkers wat pauze hen oplevert.

Wil je ‘s avonds op tijd naar huis? Wil je terugkijken op je dag en zeggen: ‘Dát heb ik vandaag concreet gerealiseerd’? Neem dan regelmatig pauze.

Je zult prettiger en productiever werken. HR kan bij die bewustmaking een belangrijke rol spelen.

Vertel je medewerkers wat pauze hen oplevert in plaats van pauze te verplichten

Alleen zeggen dat pauzeren positief is, volstaat waarschijnlijk niet.

“Dat klopt. Je hebt eerst en vooral een bedrijfscultuur nodig waarin pauze nemen kan en mensen er niet op aangekeken worden.

Pauzeren lijkt voor velen op niets doen. Die mindset veranderen, is cruciaal.

Leidinggevenden moeten aanvaarden dat hun mensen actieve pauzes nemen en zelf het goede voorbeeld geven”

De mindset − ook van leidinggevenden − over pauzeren veranderen, dat is cruciaal

“Moedig je mensen aan − ook vanuit HR − om pauzes in hun agenda in te plannen. Laat ze dat verticaal doen tijdens de werkdag en horizontaal doorheen de week, de maand en het jaar. Horizontaal betekent ook: medewerkers stimuleren om al hun vakantiedagen op te nemen.”

Hoe kunnen bedrijven hun mensen concreet helpen om een actieve pauze te nemen?

“Soms is aanmoedigen niet genoeg en moet je dingen aanreiken. Zo merk ik dat heel wat bedrijven bijvoorbeeld één of twee keer per week een kok uitnodigen om lekker en gezond voor iedereen te koken.”   

“Een fijne manier om mensen te stimuleren minstens tijdens de middagpauze fysiek afstand te nemen van hun bureau en hun scherm. Introduceer daarbij bijvoorbeeld de afspraak ‘tussen 12 en 1 eet iedereen’, een oude wijsheid die nog altijd even nuttig blijft.”

 

 

Méér over werkomgeving en pauze

Meer positieve effecten van pauze?
Ontdek Sara’s 16 slimme redenen om pauze(s) te nemen.

Hoe u uw werkomgeving kunt inrichten om werken en ontspannen mogelijk te maken? Wij schreven er dit stuk over.

Van powernap tot pingpong: zo doen wij dat bij Tempo-Team.

Focus bewaken én bewaren: kwestie van niet te multitasken.

Lees meer:

Good Practices, Praktijk

De vaccinaties schieten goed op. En we mogen weer met vakantie naar het buitenland. Leuk, maar het houdt toch nog een risico in. Onze safety manager Pascal Meyns deelt zijn tips om de terugkeer van...

Good Practices, Praktijk

De vaccinaties schieten goed op. En we mogen weer met vakantie naar het buitenland. Leuk, maar het houdt toch nog een risico in. Onze safety manager Pascal Meyns deelt zijn tips om de terugkeer van...
meer

Beter werken

Ja, thuiswerken heeft veel voordelen. Maar we doen het intussen zoveel dat het ook aan ons werkplezier kan knabbelen. Daarom delen we 5 tips voor meer pleziermomentjes in het thuiswerkkantoor. Die ...

Beter werken

Ja, thuiswerken heeft veel voordelen. Maar we doen het intussen zoveel dat het ook aan ons werkplezier kan knabbelen. Daarom delen we 5 tips voor meer pleziermomentjes in het thuiswerkkantoor. Die ...
meer

Beter werken

‘Dat heb je goed gedaan!’ is een zin die één op de drie werknemers zelden tot nooit te horen krijgt. Nochtans is die erkenning belangrijk, want gewaardeerde werknemers functioneren optimaler en hal...
meer