Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?

Doen: vragen stellen 

Twijfel je over wat kan en wat niet kan? Aarzel niet om de personeelsverantwoordelijke aan de, ahum, mouw te trekken. Sommige bedrijven hebben vestimentaire regels vastgelegd over wat kan en wat niet kan.

Niet doen: op je teenslippers naar het werk

Bewaar je teenslippers voor het strand. Niet alleen staan ze slordig in een formele of professionele omgeving, ze zijn ook gevaarlijk voor wie veel trappen moet doen of een voertuig moet besturen, en niet erg ergonomisch voor wie veel rechtstaat of rondwandelt.

Niet doen: in je ondergoed naar het werk

Eentje voor de dames! Niemand hoeft te weten dat jij een voorkeur hebt voor beha’s met bloemetjesmotief en fluorescerende strings. Draag je een mouwloos topje, hou je behabandjes dan goed verstopt. En let in hemelsnaam op met witte of doorschijnende kleding, en flinterdunne stofjes.

Doen: natuurlijke stoffen dragen

Ook al draag je op je werk een uniform of beschermende kleding, dan nog is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Draag bij hoge temperaturen liever geen stoffen als polyester of nylon. Tenzij je wil dat men je vanop een kilometer afstand kan ruiken. Natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen zijn bij tropische temperaturen betere vrienden voor je oksels.

Niet doen: altijd en overal je zonnebril dragen

Dames, een zonnebril draag je om je ogen te beschermen, niet om een bad hair day te camoufleren. Heren, een zonnebril draag je buiten, niet binnen. Ook niet als je de avond voordien een tequila te veel hebt gedronken.

Niet doen: terug naar de jaren ’80 gaan

Als het kwik richting 30 graden stijgt, zijn mannen vaker de pineut dan vrouwen. Bermuda’s en sandalen op de werkvloer zijn vaak enkel toegestaan voor de lucky few, maar er is (wat Jani ook mag zeggen) niks mis met een hemd met korte mouwen. Hou het wel Hawaï-vrij. De eighties liggen alweer een tijdje achter ons.

Doen: in laagjes denken

De meeste bedrijven hebben airco. Bij een hittegolf krijg je al snel te maken met een temperatuurverschil van 10 graden. Een trui, een jasje of een cardigan bij de hand houden, is dus geen slecht idee. Kippenvel flatteert niemand.