type-sollicitant
type-sollicitant

Is het zover? Ga je binnenkort op zoek naar je eerste job - of een nieuwe uitdaging? Dan is het goed om te weten welk type sollicitant je bent. Zo kun je je kracht uitspelen en je valkuil vermijden.

 

1. De dartskampioen

Jij bent van de club ‘Ik weet wat ik wil en ik ga ervoor.’ Je koos doordacht voor een bepaalde studie of gaat net heel bewust snel aan de slag. Je hebt je pad naar het werkleven geëffend met studentenjobs. Eén en al focus en ready-to-work – dat ben jij.

Jouw kracht? Je kent jezelf, je ambities en kwaliteiten. Dat is de droom van elke recruiter. Op typische sollicitatieblunders (zoals je telefoon opnemen!) zal niemand jou betrappen. Jij geeft je droomjob niet zomaar uit handen.

Je valkuil! Een mislukte sollicitatie slaat je volledig uit je lood terwijl dat niet hoeft. Er is heus meer dan één job die bij je past! Probeert niet zo zwart-wit of alles-of-niets te denken. Meng een beetje veerkracht en flexibiliteit door je focus.

 

2. De Hoofdprijs

Jij bent geweldig en je weet het. Zelfvertrouwen in overvloed, jij. Je hebt aangeboren charme en die 6 andere eigenschappen waar recruiters voor vallen. Tot spijt van wie het benijdt...

Jouw kracht? Zit – verrassend genoeg - in je leergierigheid. Je weet wat je waard bent, maar gaat er niet vanuit dat je alles al weet of kunt. Je gelooft dat je kunt groeien als je je best doet. Geen slechte levensfilosofie, eigenlijk.

Je valkuil! Je hebt wind mee in het leven en dat is prettig, maar ook gemakkelijk. Sommige recruiters zullen je extra op de rooster leggen. Heb jij misschien  méér uitdaging nodig dan de job kan bieden?  En hoe snel krabbel je recht na tegenslag? Bereid je voor op kritische vragen! 

“Het is goed om je zenuwen eerlijk te tonen maar ze in de verf zetten, hoeft ook niet”

3. Het groentje

Jij bent onder de indruk van wat er staat te gebeuren. Help, moet je echt een CV schrijven?! Een outfit voor je sollicitatie kiezen?! En zou Hotel Mama je buiten zetten zodra je een loonbriefje krijgt?!

Jouw kracht? Je staat aan het begin van je loopbaan – en daar zijn we allemaal begonnen. Je zenuwen en positieve stress zijn herkenbaar: ze werken ontwapenend. Als je authentiek bent (en een beetje sociaal slim...) geven recruiters je graag een kans. 

Je valkuil! Zorg ervoor dat je de stress de baas blijft en laat niemand je verdenken van faalangst. Het is goed om je zenuwen eerlijk te tonen, maar in de verf zetten hoeft nu ook niet. Toon liever dat je een fijne collega zou zijn en bereid bent om bij te leren. 

 

4. De voorproever

Jij bent nieuwsgierig en zit vol energie. Terwijl je door vacatures scrollt, voel jij je een kind in een snoepwinkel. Als sociaal beest zie je een job in de retail onmiddellijk zitten. Of wacht – snel doorgroeien in de logistieke sector klinkt ook goed. 

Jouw kracht? Een enthousiaste bruisbal als jij maakt bij het solliciteren een goeie indruk. Je gretigheid en jobtimisme werken aanstekelijk. Oké, je hebt nog niet veel ervaring. Maar je brengt alvast een positieve mindset mee naar de start.

Je valkuil! Je fladdert door het leven. Als uitzendkracht kun je van verschillende jobs proeven, maar sommige werkgevers willen zéker weten dat je een tijdje blijft. Bewijs tijdens je sollicitatie dat je een doorzetter bent en niet wegrent bij een beetje ‘nieuwe job blues’

 

5. De verrassing

Jij bent niet de vrolijke babbelaar of spontane flapuit. Als introverte sollicitant ben jij een verrassend buitenbeentje.

Jouw kracht? Tijdens je sollicitatie laat je met concrete voorbeelden zien (want ja, jij bent voorbereid...) dat je geschikt en gemotiveerd bent voor de job. Het is alleen maar een plus dat je ook nog bescheiden bent

Je valkuil? Soms kom je bij een eerste contact nogal stroef over. Geef in het gesprek eerlijk mee dat je wat tijd nodig hebt om los te komen, maar dat je zeker je steentje zult bijdragen aan een toffe werksfeer.

PS: Leuke vacatures voor elk type sollicitant en do’s en don’ts voor je eerste werkdag.