thuiswerken
thuiswerken

Of je nu een hele week thuiswerkt of slechts enkele dagen – een werkdag @home is toch nét anders dan op kantoor. Met deze tips hou je het efficiënt en ontspannen. Want hoe gek het ook klinkt: juist op thuiswerkdagen staat de work-life balans onder druk!

Werk je wekelijks een paar dagen thuis, een paar dagen op kantoor? Dan doe jij aan hybride werken! In theorie combineer je zo het beste van twee werelden. Thuis werk je super geconcentreerd aan de grote projecten op je to-do lijst. Op kantoor toets je af met collega’s: zij geven nuttige feedback en zorgen voor sfeer. Win-win!  

Toch valt de concentratie op een thuiswerkdag wel eens tegen – hallo volle wasmand, dag zachte tuinstoel, hallo snooze-knop op de wekker! Met deze tips trap je niet in de typische thuiswerk valkuilen:    

1. Maak duidelijke afspraken 

Vroege starter of late doorwerker? Laat elkaar weten wanneer je bereikbaar bent. Plan online meetings of telefoontjes tijdig in en prik een haalbare deadline voor je taken. Als je afspraken nakomt, kun je zonder schuldgevoel even wegstappen van je scherm. 

2. Ga in werkmodus 

Laat je niet in pyjama aan je computer betrappen. Het is beter om het knopje in je brein naar ‘werkdag’ te switchen. Kleed je aan, geef je dag structuur, neem pauzes. En bewaar die eenhoorn-onesie voor na 17u!

3. Volg je eigen ritme

Thuiswerken wil niet zeggen dat je 8u op je bureaustoel moet plakken. Volg je ideale werkritme nu je de kans hebt. Werk volle gas wanneer je energie piekt en gebruik je pauzes optimaal, bv. voor een sprintje naar de supermarkt. 

4. Laat het huishouden liggen

Doe je in je pauzes graag klusjes? Mooi, maar weet goed dat het geen must is. Je werk heeft prioriteit, de wasmand moet maar wachten. Zorg dat je partner of huisgenoten dat ook beseffen. Thuiswerk is alléén goed voor de work-life balans (hoe zit die bij jou?) als je er géén extra huishoudelijke taken bijneemt!  

5. Houd contact met collega’s 

Zorg dat je op de hoogte blijft van waar je collega’s mee bezig zijn, op werkvlak en in hun dagelijkse leven. Een thuiswerker die niet thuis geeft voor het team is weinig sociaal. Toon interesse via mail, chat of WhatsApp. Close blijven met collega’s op afstand maakt de dagen op kantoor des te gezelliger. 

6. Baken je thuiswerkplek af

Werken jij en je partner allebei van thuis? Spreek dan af wie waar z’n kantoor maakt. Kies – als het kan – voor aparte ruimtes, zeker wanneer één van jullie vaak aan de telefoon hangt. Staat je bureau in jullie woon- of slaapkamer? Gooi er ’s avonds een laken over! Nietsdoen is af en toe nodig en lukt beter als het werk je niet aanstaart. 

7. Denk aan je lichaam

Uren met een laptop in de zetel hangen? Of werken vanop die designkruk in je keuken met sfeerlicht? Het eerste is bedrieglijk comfortabel en het tweede scoort zeker hartjes op Instagram. Maar lief voor je ogen, rug, nek en polsen is het allemaal niet. Respecteer onze ergonomische tips: je computerscherm staat met de bovenzijde toch min of meer op ooghoogte?!

PS: Tips onder de knie? Dan krijg je groen licht om vacatures voor thuiswerken te verkennen 😊