Werk loopt niet weg. Morgen is er nog een dag. Zijn dat jouw favoriete slogans? Pak je uitstelgedrag dan zonder dralen aan. Zes tips om in actie te schieten.

Staan er ook van die items op je to-do lijst die je nooit krijgt afgevinkt? Die verhuizen van lijstje naar lijstje naar lijstje, terwijl de weken op de kalender voorbijvliegen? Betrapt! Dan ben jij een uitsteller. Zo iemand die maar weinig van ‘time management’ bakt…

Nu is dat geen reden om boos te worden op jezelf. De neiging om sommige klusjes ein-de-loos voor je uit te schuiven, is geen rare karaktertrek, maar juist iets diep menselijk. Ons brein heeft een voorkeur voor vertrouwde, overzichtelijke taken. Staan er spannende of vreselijk saaie klussen op de planning? Dan begint ons hoofd er liever niet aan.

Om komaf te maken met je uitstelgedrag, moet je weten welk type uitsteller jij bent.

De kick-zoeker…

…wil pas werken wanneer de druk op de ketel hoog is. Kick-zoekers presteren het best met de hete adem van een deadline in hun nek. Geef je hen voldoende tijd voor een reeks saaie routineklusjes? Dan vinden ze honderd uitvluchten om er niet aan te beginnen.

Herkenbaar? Stop dan met je zelfsabotage. Het is toch te gek dat je zoveel werktijd verlummelt, om dan op de valreep je doel te halen – maar wel met een hoop stress en het nodige avond- en weekendwerk? Bespaar jezelf dat last minute drama door in te zetten op een snelle start. Geef jezelf prikkels om rotklusjes in sneltempo af te werken. 

Gezelschap van collega’s is de beste hulp voor kick-zoekers. Het vraagt immers discipline om jezelf tussentijdse deadlines op te leggen en eerlijk te belonen of straffen. Lang leve de sociale controle! Spreek onder collega’s af wat jullie gaan doen als iedereen het saaiste item op z’n to-do lijst heeft afgewerkt. Dat is pas motiverend.   

De perfectionist…

…legt de lat hoog voor zichzelf en is als de dood om te falen. Perfectionisten worden onzeker en besluiteloos van uitdagende taken. Uitstellen lijkt dan een veilige optie. Want er kan geen kritiek komen op een taak die nog niet klaar is…toch?

Herkenbaar? Switch jezelf dan in actiemodus door een moeilijke taak op te breken in overzichtelijke deeltaken. Zo komt de lat lager te liggen en krijg je meer kans op succes. Als je voelt dat grote, verre doelstellingen je intimideren, focus dan op het eerste tussenstation en vertrek. 

Het is ook een goed idee om je op weg te laten helpen door collega’s. Niemand heeft er iets aan dat jij eindeloos op de voor- en nadelen van drie verschillende plannen van aanpak kauwt. Bespreek de opties met je collega’s, bepaal jullie favoriet en ga van start.

De levensgenieter…

…houdt het graag leuk en gezellig. Zolang het werk plezant is, gaan de zaken vooruit. Maar bij saaie klussen bezwijkt dit type voor elke verleiding. Babbeltje met de collega’s? Uurtje surfen? Letterlijk àlles is beter dan beginnen aan wat moet worden gedaan.

Herkenbaar? Levensgenieters zullen het niet graag horen, maar ze hebben nood aan strakke regels en regelmatige controle. Als sommige bedrijfsservers sociale mediasites blokkeren, dan is dat om voor minder afleiding te zorgen. Ook het invullen van time-sheets werd voor dit type uitsteller bedacht: je verspilt minder tijd als je elk uur moet verantwoorden.

De juiste job kiezen is misschien nog het belangrijkst. Ben jij een rasechte uitsteller en is zelfmotivatie of -aansturing je zwakke plek? Dan is een bureaujob (met alle mogelijke afleiding) wellicht niets voor jou. Als vrachtwagenchauffeur, productie-arbeider of dakwerker is het vertonen van uitstelgedrag simpelweg geen optie. Daar al eens aan gedacht?

PS: Een vacature voor elk type, tips voor meer motivatie en moet het altijd zo perfect zijn?