sociale-intelligentie
sociale-intelligentie

Ben je soepel in de omgang met anderen en lig je meestal goed in de groep? Pin dan maar een lintje op je borst. Jij bent ‘sociaal intelligent’ – en dat heeft zo z’n voordelen. Thuis en op het werk heb jij warme, hechte relaties. Dat is goed voor je gezondheid én je carrière. Met deze tips en oefeningen pak jij je sociale relaties nóg slimmer aan!

Mensen leven en werken het liefst samen. We zijn sociale dieren: we herkennen gezichten (zoals kraaien), kunnen goed communiceren (zoals dolfijnen), hebben een breed gamma gevoelens (zoals varkens) en passen ons gemakkelijk aan soortgenoten aan (zoals octopussen). We staan voortdurend in verbinding met anderen en onze hersenen zijn daarop voorzien. In tegenstelling tot de slak of kwal zijn mensen ‘sociaal intelligente’ wezens. Al is de ene mens sociaal slimmer dan de andere.

Je sociale intelligentie is een soft skill die je kunt trainen. Bijvoorbeeld door op je eigen tempo de online GoodHabitz-cursus ‘Sociale Intelligentie’ te volgen – helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. Probeer het eens, zo’n online cursus... Je ontdekt er verschillende aspecten van sociale intelligentie. Zo weet je meteen waarop je kunt werken.  

1. EMPATHIE

Wat is het?

Als je empathisch bent, zijn je ‘antennes’ ontvankelijk voor de gevoelssignalen van anderen. Je pikt emoties snel en genuanceerd op en kunt ze juist interpreteren. Zo zie je in een oogwenk het verschil tussen een flirterige of dappere glimlach. Je weet ook dat de teleurstelling van collega A op maandag niet dezelfde is als de teleurstelling van collega B op woensdag.

Hoe werk je eraan?

Voor een stukje is empathie aangeboren. Toch kun je heel wat bijleren door goed te kijken en luisteren naar mensen rondom. Let op de gezichtsuitdrukking en lichaamstaal van je collega’s of vrienden. Strookt die met wat ze zeggen - of juist niet? Als je moeite hebt met non-verbale communicatie kun je dat opvangen door emoties te (laten) benoemen. Ziet je collega er weer onverklaarbaar droevig uit vanmorgen? Vraag dan eerlijk hoe ze zich voelt en luister naar haar antwoord.

2. AFSTEMMING

Wat is het? 

Signalen oppikken is één ding. Er gepast op reageren is weer iets anders. Als je goed kunt ‘afstemmen’ dan hou je rekening met de gevoelens en behoeften van anderen, zonder het contact met je eigen emoties te verliezen. Bovendien is je betrokkenheid oprecht. Sommige psychopaten weten perfect hoe ze zich sociaal wenselijk moeten gedragen. Hun totale gebrek aan betrokkenheid verraadt echter hun lage sociale intelligentie.

Hoe werk je eraan?

Hou jezelf eens een tweetal weken in de gaten. In welke situaties of gesprekken speelden emoties een rol? Wat liep er goed of juist minder goed? Welke rol speelde jouw houding daarin? Noteer je bevindingen in een dagboek en bepaal welke punten je in de toekomst kunt verbeteren. Kijk ook kritisch naar situaties om je heen (of zelfs op tv) waarin de gemoederen hoog oplopen. Wie houdt rekening met andermans gevoelens en wie stemt niet af? Wat kan beter?

3. GROEPSFEELING

Wat is het? 

In een groep spelen er allerlei onzichtbare relaties. Sociaal intelligente mensen hebben oog voor de hiërarchie tussen mensen, de heersende sociale verwachtingen en culturele codes. Ze lachen of knikken op het juiste moment en begrijpen via stilzwijgende signalen dat het gesprek ten einde loopt of dat iemand zich ongemakkelijk voelt.

Hoe werk je eraan?

Je kent vast wel iemand die altijd perfect op de golflengte van de groep zit. Weet Adil precies waar de gevoeligheden liggen en sust hij conflicten als geen ander? Observeer dan goed hoe hij dat doet! Trapt Tess daarentegen iedereen op de tenen en voelt ze niet aan wanneer ze beter zou zwijgen? Vergelijk haar aanpak dan met die van Adil. Wat doen ze anders en hoe volg je het juiste voorbeeld?

4. AUTHENTICITEIT

Wat is het? 

Sociaal intelligente types stellen zich open voor anderen. Tegelijkertijd blijven ze trouw aan zichzelf. De truc is om je sociaal te gedragen en toch authentiek te zijn. Laat anderen eerlijk zien wie je bent en durf het groepsgebeuren te sturen.

Hoe werk je eraan?

Rustig, Napoleon. Invloed (of macht) uitoefenen, is geen doel op zich. Soms is het beter om taktisch op de achtergrond te blijven. Komt er een moment waarop je je absoluut wil laten gelden? Zoek dan bewust naar de juiste toon – zo zijn mensen sneller geneigd om je feedback of raad op te volgen.

Klinkt dat nogal moeilijk? Geen stress! Confucius gebruikte een doodsimpele formule voor sociale intelligentie. Sociaal slimme mensen luisteren twee keer zo vaak als ze spreken. Waarom denk je anders dat we twee oren hebben en één mond? 

PS: Solliciteren is een eitje voor sociaal intelligente mensen. Dus waar zijn die leuke vacatures?