op_avontuur_reis
op_avontuur_reis

Think big! Je hoort het te pas en te onpas. We willen allemaal op avontuur, liefst zo lang en zo ver mogelijk. Maar hey, het kan niet elke dag kermis zijn. Soms zit je krap bij kas of houden verplichtingen je thuis. Dat wil niet zeggen dat je zin voor avontuur in de prullenbak moet. Je moet gewoon van bril wisselen. Think small! 

Ver, duur en uitzonderlijk: volgens reclamespots en tv-programma’s zijn dat de ingrediënten van een avontuur. Alastair Humphreys is het daar niet mee eens. De Brit fietste op vier jaar tijd de wereld rond, dus hij weet wel iets van avontuurlijk leven. 🚴‍♂️ En nee, voor hem staat dat niet gelijk aan het vliegtuig nemen, veel geld uitgeven of exclusieve toegangskaartjes versieren. 

Wél belangrijk? Je beleeft een avontuur als je iets doet (1) dat je routine doorbreekt en (2) waarvan je het verloop niet helemaal kunt voorspellen. Een avontuur, hoe groot of klein ook, is een belevenis met een verrassingselement! Tot slot spelen avonturen zich - volgens Humphreys - altijd af in de buitenlucht. Sommige micro-avonturen zijn zo kort dat je ze gewoon na een drukke werkdag kunt beleven.

💡 10 tips: 

  • Slaap onder de blote hemel.  Leg je matras op je balkon of span een hangmat in je tuin. 🌌
  • Mag er meer adrenaline bij? Beleef de kick van je leven tijdens een skydive. Spring met een parachute uit een vliegtuig en GIL! 🪂
  • Neem in het station op een willekeurig uur de eerstvolgende trein en stap uit bij de vierde halte. Probeer te voet thuis te geraken zonder je telefoon te gebruiken of geld uit te geven.
  • Check het uur van zonsopgang, zet je wekker en fiets door het donker naar het dichtstbijzijnde natuurdomein. Geniet daar van je ontbijt terwijl je het ochtendgloren bewondert. 
  • Geef je kapper carte blanche en kijk hoe dat uitpakt.  
  • Maak op goed geluk een wandeling door een middelgrote stad die je niet kent: Sint-Truiden, Kortrijk, Verviers… Gebruik geen stadsplan, geen Google Maps, vraag niemand aanwijzingen. Geef jezelf en je nieuwsgierigheid anderhalf uur vrij spel en kijk wat je onderweg zoal ontdekt.  
  • Daag jezelf uit en zorg dat je een vallende ster ziet voor het jaar voorbij is. Win inlichtingen in bij de Koninklijke Sterrenwacht en ga op het juiste moment naar de juiste plaats.
  • Schrijf je in voor een netwerkevent of leuke cursus waar je niemand kent. Kom uit je schulp en leg nieuwe contacten! 
  • Maak een ‘persoonlijke reis’. Te voet of per fiets, dat maakt niet uit. Zo lang je maar een weg aflegt die voor jou (en alleen voor jou) betekenisvol is. Fiets bv. van het geboortedorp van je moeder naar het geboortedorp van je vader.   
  • Zoek op wanneer de eerstvolgende volle maan valt. Maak die nacht een lange strandwandeling met je voeten in de branding. 🌝

PS: Nood aan nog meer avontuur? Ga voor een FLEX job en werk om je (reis)droom waar te maken.