work_laptop
work_laptop

Doen wat je graag doet en goed kunt – en daarvoor betaald worden. Nee, dat is geen onmogelijke droom. Je moet gewoon werk vinden dat écht bij je past. Zo’n job waarin je persoonlijke sterktes tot hun recht komen. Wacht... Jij kent je kernkwaliteiten toch?!

Iedereen is wel ergens goed in. We hebben allemaal onze talenten. Dat zegt je moeder waarschijnlijk al jaren. En gelijk heeft ze! De Nederlandse organisatiecoach Daniel Ofman schreef er een succesvol boek over. Hij noemt je persoonlijke sterke punten je ‘kernkwaliteiten’. Als je die kunt toepassen in je job, voel je je op het werk als een vis in het water. Van een happy hack gesproken.

Je kernkwaliteiten zijn meestal soft skills. Je hebt ze niet geleerd op school. Het zijn je natuurlijke troeven. Denk aan humor, creativiteit, goed kunnen luisteren... Dat soort positieve eigenschappen maken je tot wie je bent. Ze worden steevast genoemd als vrienden, familie of collega’s je moeten omschrijven. En ze bepalen – los van diploma’s of ervaring – in welke jobs jij kunt schitteren.

Ben je op zoek naar werk waarin je je hart kunt ophalen? Benader de jobmarkt dan eens vanuit een nieuwe hoek. Welke kernkwaliteit heb jij in het systeem van Ofman en welke droomjob past daarbij? Om je op weg te helpen matchen we 7 veel voorkomende eigenschappen aan geschikte jobs.Voel jij het werkplezier al opborrelen?

1. Empathisch 

Jij bent iemand met die sterk meevoelt met anderen. Je kunt je goed in hun schoenen verplaatsen en voelt je snel bij mensen betrokken.

Jij  schittert wanneer je kunt zorgen voor mensen. Ga voor een job als verpleegkundige, oppas slash reddende engel voor zieke kinderen, schooljuf of -meester of persoonlijke assistent van een rolstoelgebruiker.

2. Zelfstandig 

Jij bent iemand die de eigen boontjes dopt. Jij weet wat er van jou verwacht wordt en stippelt zelf de weg uit naar je doel.

Jij schittert als je verantwoordelijkheid krijgt. Als energieke poetshulp of stipte chauffeur pak jij de zaken aan op jouw manier. Ook in teamverband komt zelfstandigheid van pas. Al eens aan de job van machine-operator gedacht?

3. Stressbestendig

Jij bent de King (of Queen) of Cool! Je hebt je emoties onder controle en hebt een aanstekelijke nuchterheid en ferme portie geduld.

Jij schittert in hectische situaties. Jij houdt het hoofd koel in de drukte van een callcenter, jij stuurt je team aan in een bomvolle supermarkt of zorgt als directie-assistent dat de bedrijfsagenda op wieltjes loopt.

4. Nauwkeurig

Jij bent (bij wijze van spreken) geboren met een derde oog. Kleine letters, cijferlijsten, Excel sheets – niets ontsnapt aan je aandacht.

Jij schittert als je job concentratie vraagt. Als kassamedewerker zorg jij dat de kassa klopt, op de payroll afdeling zorg jij voor stipte betalingen. En wat dacht je van een job in de logistiek? Ook als orderpicker moet je je hoofd erbij houden!

5. Behulpzaam

Jij bent een people person, die mensen graag in de watten legt. De lach op het gezicht van je gesprekspartner? Dat is jouw kers op de taart.

Jij schittert in de zogenaamde ‘service-oriented’ jobs. In de horeca of retail maak jij het mooie weer. Ook als receptionist is je klantvriendelijkheid een troef. 

6. Vindingrijk

Jij bent een kei in het vinden van oplossingen en strooit als een fontein sprankelende ideeën in het rond. 

Jij schittert in creatieve beroepen- en vul die term maar zo breed mogelijk in. Ook als technieker moet je out of the box denken. Zoals Mike zegt: “Als een machine hapert, moet ik een manier vinden om die weer aan de praat te krijgen.” Oprecht creatieve zielen drukken hun stempel op hun job.

7. Betrouwbaar

Jij bent een m/v/x van je woord! Jij respecteert regels en sociale verhoudingen en doet precies wat er is afgesproken.

Jij schittert als onmisbaar radertje in een groter geheel. Je bent een aanwinst voor het (multiculturele?) team, of je nu meedraait in een productie-omgeving of magazijn. Een job met veel veiligheidsvoorschriften is bij jou in goede handen. Wist je trouwens dat jouw kernkwaliteit, betrouwbaarheid, ook gewoon een eigenschap is van een fijne collega?

PS: Staat je kernkwaliteit niet in ons lijstje? Welke superpower je ook hebt, er is vast een job in onze vacaturebank die nét daarom vraagt!