jomo
jomo

Plof gerust in je zetel na een lange werkdag. Die druk om overal bij te zijn, alles mee te pikken en niets te missen? En daar breed mee uit te pakken op sociale media? Dat is zo passé! Ga voluit voor de Joy Of Missing Out (JOMO). We zetten de basics op een rij.

1. Zeg nee

Sommige uitnodigingen zijn als ongebakken wormenburgers. Je hebt er gewoon geen zin in. Durf in zo’n geval ‘nee’ te zeggen. Een derderangs smoesje verzacht de boodschap.

2. Stop de wedstrijd

Onbewust doen mensen veel om te scoren. Sporten, gezond koken, naar evenementen gaan… Daar krijgen we duimpjes voor, in het echte leven of online. Maar waarom houden we dat scoreboard eigenlijk bij?  Vergeet de likes en luister naar je lijf. Je hoeft jezelf niet te pushen als je moe bent.   

3. Doe je pyjama aan

Als je gaat voor hygge – zeg maar: huiselijke gezelligheid op z’n Deens - ga dan niet voor half werk. “Maak thuisblijven great again!” Musthaves voor een knus avondje: een pasgewassen pyjama, chocomelk of rode wijn, sfeerlichtjes en een goeie serie om te bingen. Dankzij het coronavirus zijn we er allemaal experts in geworden!

4. Schakel je telefoon uit

Nu wordt het moeilijk, voor de diehard digitals. Want hoe gezellig je daar ook zit in je cocon – je gaat vanavond géén foto’s delen op sociale media. Ook niet met de hashtags ‘metime’, ‘unwind’ of ‘justrelax’. JOMO betekent dat je bewust even uitschakelt. Geen likes, geen shares, geen zorgen.

5. Laat de rommel liggen

Een leuke bijwerking van de vorige regel is dat je huis niet opgeruimd hoeft te zijn. Nu er toch geen foto’s op Instagram komen, kun je gewoon genieten van je ongefilterde momentje. Opruimen (of mails beantwoorden, papierwerk, je moeder bellen…) kan morgen. Vanavond moet er niets. Hier is uitstellen wél toegelaten ;-)

6. Leef in het moment

Voel je de rust al komen? Geen prikkels van buitenaf. Niets om DRINGEND op te reageren. Soms is het zalig om gewoon je ding te doen en de wereld te laten draaien.

7. Doe wat je leuk vindt

Mensen die aan FOMO lijden, de Fear Of Missing Out, doen allemaal hetzelfde. Ze trainen voor marathons, eten fotogenieke gerechten of beoefenen yoga in een broek met watermeloenprint. Bij JOMO mag je doen wat je wil - zelfs het neushaar van je poedel knippen. Als het jou maar gelukkig maakt (en de poedel geen pijn doet…)

8. Kies voor wie echt telt

In het JOMO-universum telt niemand je aantal volgers en bestaan ‘influencers’ niet. Een pot soep koken met de mémé of met tante Hilda is er even goed of hip als een workshop speltbrood bakken met Sandra Bekkari. Waarom zou een avond met een tv-kok eigenlijk ook leuker zijn dan eentje met je familie?

9. Doe iets alleen

Gezelschap is fijn, als het goed gezelschap is. Maar je hebt niet 24/7 mensen nodig om je heen. Wie rust wil in z’n hoofd, moet af en toe even alleen zijn. En ja, die telefoon rekenen we ook als gezelschap!

10. Doe niks

Is het grappig - of juist alarmerend? - dat miljoenen mensen in de 21e eeuw iets zo simpel als ‘niets doen’ zo moeilijk vinden? Toch moet je het kunnen als je in balans wil blijven. Weg met FOMO, leven JOMO. Dat is de beste garantie tegen burn-outs.

PS: Goed uitgerust na een avondje chillen? 4 apps voor een vlotte werkdag en vacatures waar vaart in zit.