blue-monday
blue-monday

Goed begonnen is half gewonnen – zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor je werkweek. Begin op maandag met een brede grijns aan je taken en surf een hele week verder op die positieve vibes. Bye bye maandagblues, hallo jobtimisme. Maar wacht: hoe doe je dat?

1. Start je maandag op vrijdag

De strijd tegen de maandagblues begint eigenlijk al op vrijdag.  Sleep rotklusjes niet mee naar de volgende werkweek. Rond ze netjes af voor je het weekend invliegt. Zo kun je zorgeloos genieten van je vrije momenten en valt er maandagochtend niet meteen een steen op je maag.

2. Stop met uitstellen

Staat er toch een vervelende taak gepland op maandag, pak die dan zo snel mogelijk aan. Moet je een moeilijk gesprek voeren met een klant, je collega of je baas? Zoek dan de juiste toon – het perfecte moment hoef je niet af te wachten. Dat maak je zelf! Door dingen niet voor je uit te schuiven maar aan te pakken, krijgt je zelfvertrouwen een boost.  Als je weet welk type uitsteller jij bent, maak je zo komaf met dat vreselijke aanmodderen.

3. Zet er drie op een rij

Heb je op maandag méér nodig dan een kop koffie om op gang te komen? Probeer dan door de berg routineklusjes heen te kijken en focus op 3 dingen waar je werkplezier uit haalt. Dat kan van alles zijn: lunch met je favoriete collega, de start van een nieuw project, of een kans om bij te leren. Door er 3 op een rij te zetten, kom je in een positieve mindset. Kan je écht geen 3 lichtpuntjes bedenken, dan is het wellicht tijd voor verandering.

4. Bewaak je weekend met je leven

Soms is het verleidelijk om op zondagavond je mailbox te openen; je bent nieuwsgierig wat je de komende werkweek te wachten staat. Het beste advies? Bespaar jezelf de digistress en doe het niet! Voor je het weet maak je je onnodig druk of begin je te antwoorden op vragen die best kunnen wachten. Respecteer je weekendrust – ook nietsdoen is een belangrijke to do!

5. Slaap voldoende en sta vroeg(er) op

Slaap is cruciaal voor je humeur. Als je tot 3 uur ’s nachts blijft Netflixen, is de kans reëel dat je je wekker door het raam wil gooien, of het nu maandag, dinsdag of woensdag is. Sterker nog: het is een goed idee om op maandag de wekker een half uurtje vroeger te zetten. Als de dag begint met een moment voor jezelf – een rustig ontbijt, even de krant doornemen, een frisse neus halen – heb je minder het gevoel dat je vastzit in een stramien van werken, eten, slapen. Een half uurtje me-time geeft zuurstof aan je innerlijke jobtimist - welk type ben jij?

6. Draag je mooie schoenen op maandag

In coronatijden willen de regels al eens wisselen. Word je maandag op kantoor verwacht of werk je van thuis? Hoe dan ook is het slim om – in je hoofd én in de spiegel - een scheidingslijn te trekken tussen weekend en werkweek. Poets tegen maandagochtend je schoenen en leg een k(l)eurige outfit klaar. Een jobtimist verlaat op maandag Planeet Pyjama en gaat fluitend werken – ook als dat aan de keukentafel is! 

7. Monday, funday

Maak van maandag meer dan de eerste dag van een nieuwe werkweek, en plan op maandagavond iets leuks. Ga op microavontuur, maak je lievelingseten klaar, of maak van maandagavond je sport- of hobby avond. Voor je het weet kan je niet wachten tot het weer maandag is.

PS: Maandag is dé dag bij uitstek voor een frisse start. In deze vacatures bijvoorbeeld...