introvert
introvert

Als introvert type heb je het vast al eens gedacht: “Waarom gaat de kandidaat met de vlotste babbel toch altijd lopen met de droomjob? Krijgen stille persoonlijkheden bij het solliciteren wel een eerlijke kans?” Wij dagen je uit om het eens door een andere bril te bekijken! Welke troeven leg jij op de sollicitatietafel als je van nature geen ‘enthousiaste teamplayer’ bent?

Niet panikeren als je geen topscore haalt op de test Ben Jij Een Teamplayer. Ook als je niet beantwoordt aan het typische profiel in veel vacatures (extravert, dynamisch) vind jij op een dag  een toffe job die aansluit bij jouw kwaliteiten (introvert, bedachtzaam). Een stille(re) werkkracht heeft heel wat te bieden! Met deze tips maak je dat duidelijk in een sollicitatie:

 

1. Jij maakt je huiswerk: Omdat je weet dat ‘jezelf verkopen’ niet je sterkste punt is, vertrek jij goed voorbereid naar een sollicitatie. Je hebt de vacature grondig gelezen, weet welke vragen je kunt stellen en hebt nagedacht over je outfit. Goed bezig! Misschien ken je zelfs elke letter uit Tempo-Teams ABC van de Sollicitant? Omdat je niet zo spontaan bent, maak jij het verschil met je voorbereiding. 

 

2. Jij schept niet op: Je vindt het lastig om op commando te moeten shinen. Jezelf in de spots zetten, is niet je ding. Dat is absoluut geen zwakte! Als je op je sollicitatie met concrete voorbeelden laat zien dat je geschikt en gemotiveerd bent voor de job (en dat kun je dus voorbereiden...) is het alleen maar een plus dat je ook nog bescheiden bent. Of denk je dat het leuk is voor rekruteerders om elke dag naar al die Ego Shows te kijken?  

 

3. Jij kent jezelf: Als introvert moet je soms prikkels buitensluiten en in alle rust en eenzaamheid energie bijtanken. Jij zoekt niet altijd gezelschap en bent een expert op vlak van JOMO! Dat je soms naar binnen keert, heeft als grote voordeel dat je weet wie je bent en wat bij je past. Dat is zo belangrijk bij het solliciteren dat we het in onze startersbrochure veel aandacht geven. Die stap vink jij als introvert dus mooi af. En dat geeft je een voorsprong tegenover extraverte flapuiten! 

 

“Een sterk team heeft verschillende persoonlijkheidstypes nodig!”

 

4. Jij bent verfrissend: Rappers met gouden kettingen hebben de mond vol over ‘keeping it real’. Als introvert moet je dat zeker doen! Geef op een sollicitatie geen flauwe imitatie van Mister of Miss Vlotjes. Laat liever je unieke kaarten zien. In de stoet enthousiaste teamplayers die rekruteerders zien voobijkomen, val jij als introvert op met je concentratievermogen, creativiteit, luistervaardigheid, empathie of sterke planning skills. En een sterk team heeft verschillende persoonlijkheidstypes nodig.

 

5. Jij stelt vragen: Vandaag zijn er (zeker voor deze 10 beroepen...) regelmatig méér vacatures dan geschikte kandidaten. Dat geeft je de ruimte om te onderzoeken of het wel klikt tussen jou en het bedrijf. Hoe staan zij tegenover introvertie? Zijn er stille ruimtes of vaste thuiswerkdagen? Hoe zit het met de vergadercultuur en de verwachtingen rond (online) bereikbaarheid? Met gerichte vragen ontdek je tijdens de sollicitatie of de bedrijfscultuur diversiteit ondersteunt op vlak van persoonlijkheidstypes.  

PS: Ging je eerste sollicitatie niet van een leien dakje? Kop op: deze sollicitatieblunders zijn vast erger – en je kunt altijd leren uit een minder goede ervaring

PPS: Zo pak je een online sollicitatie aan & voor welke vacature loop jij warm?