Love at work
Love at work

Wat als… je lief ook je collega was? Voor sommige koppels is dat een droomscenario. Voor andere is het de snelste weg richting split. Wij lijsten de voor- en nadelen op van werken met je lief.

Misschien kwam er op het werk een plekje vrij en dacht je: ‘Echt iets voor die van ons!’ Of misschien waren jullie eerst collega’s en sloeg de vonk pas over tijdens de uren?  Maar op een mooie ochtend werd je dus wakker… en je partner bleek ook je workbuddy. Reden tot juichen of tijd om gillend weg te rennen? Wij maken de balans.

Gezelligheid troef

Voordeel: Samen werken, dat is ‘samen uit, samen thuis’. En zo lang je crazy in love bent met je liefste, kan die formule gewoon niet stuk. Lunchen doen jullie lekker samen en de rit naar het werk is nooit meer saai. Waarom zou je nog last hebben van de maandagblues, als je weet dat je lief de hele dag in de buurt is? Veel koppels vinden het romantisch en spannend om aan de koffiemachine gezellig te kletsen of stiekem te staan kussen.

Nadeel: Denken jullie lovebirds ook aan de andere collega’s? Die hebben geen boodschap aan jullie gefladder. En nee, zij vinden gênante toestanden in de kopieerruimte NIET leuk. Koppels op de werkvloer krijgen vaak te maken met negatieve reacties: jaloezie, irritatie, geroddel… Als de ene partner een hogere functie heeft dan de andere, wordt het woord ‘voortrekken’ al snel gefluisterd. En in kleine bedrijven liggen relaties op de werkvloer moeilijker dan in grote – waar koppeltjes meer kunnen ‘verdwijnen’ in de massa…

Herkenbaar, zo herkenbaar

Voordeel: Als je partner bij jou op het werk rondloopt, dan weet hij/zij precies wat je bedoelt als je thuis je hart lucht. Die grappige collega, het ochtendhumeur van de baas of dat lastige dossier? Je hoeft er geen tekening bij te maken – je lief begrijpt je volkomen. Mooi toch, zoveel harmonie?

Nadeel:  Andere koppels entertainen elkaar ’s avonds met verhalen van op het werk. Maar jullie kénnen de grappen – je was er zelf bij. En als één van jullie problemen heeft, dan kan de andere die niet helpen oplossen met de frisse blik van een buitenstaander. Jullie zitten er altijd samen met je neus bovenop, thuis en binnen jullie team. Dat kan gevaarlijk zijn: als werk en privé sterk overlappen, krijgt het leven soms last van zuurstofgebrek.

Twee brillen

Voordeel: Liefde geeft vleugels en niemand slooft zich zo uit als de verliefde zot. Prima dus, dat jullie met vlinders in de buik komen werken. In jullie poging indruk te maken op elkaar (‘Kijk eens hoe professioneel/slim/creatief… ik ben!’), maken jullie meteen ook indruk op de baas. Van twee vliegen in één klap gesproken…

Nadeel: De eigenschappen van een goede partner zijn heel anders dan de eigenschappen van een goede collega. Jullie bekijken elkaar door een dubbele bril en dat kan best verwarrend zijn. Hoe wakker je ’s avonds de romantiek weer aan, na een hele dag zakelijk met elkaar discussiëren? En is het niet vreemd om zoveel intieme dingen te weten van een collega? Dat laatste wordt gegarandeerd een probleem, wanneer de liefde ooit uitdooft. Want werken met je lief kan leuk zijn. Maar werken met je ex-lief?!