introvert
introvert

Een teamplayer zijn en een vlotte babbel hebben. In heel wat bedrijven zijn dat de succesvoorwaarden. Daar sta je dan als introverte persoon… Toch heb ook jij je baas en collega’s heel wat te bieden. 5 tips om carrière te maken als stille kracht!

Ben jij een extravert of een introvert type? Meestal weet je dat wel van jezelf. Teamplayers met een vlotte babbel, die hun mening durven doordrukken en graag leidinggeven? Extraverte personen maken gemakkelijk carrière. Toch heeft elk bedrijf introverte types nodig. Dus wanhoop niet wanneer je een loner bent van nature. Met een paar eenvoudige tips breng je jouw kwaliteiten als introvert tot bloei op je werk!

Aanvaard jezelf en forceer niets

Introversie is niet hetzelfde als verlegenheid. Je kunt er niet ‘aan werken’ – het is een deel van je persoonlijkheid. Ben jij wat stiller – so what? Aanvaard jezelf en draag niet elke dag een masker. Maak jij in de pauze liever een wandelingetje dan moppen te tappen met de collega’s? Ga dan voor de break die jouw batterijen oplaadt! Jezelf anders voordoen is hondsvermoeiend. Spaar je krachten voor je werk!

Vermijd overprikkeling

Ratelende machines, taterende collega’s, rinkelende telefoons… Voor introverte personen zijn al die prikkels gauw too much. Even bijtanken in een rustige omgeving of op je eentje is dan de boodschap. Kan dat op het werk, in een stille ruimte? Super! En anders pak je jouw stilte-momentje meteen na de uren. Zolang je maar voor jezelf zorgt.

Toon je creativiteit

Als introvert ben je in goed gezelschap. Newton, Einstein, de rechterhand van Steve Jobs bij Apple… - al die originele, creatieve geesten waren introverte types. Onderzoek wijst uit dat creatieve oplossingen doorgaans het resultaat zijn van grondig denkwerk door loners. Een Eureka!-moment komt vaak wanneer je alleen in bad zit, niet wanneer die grote brainstormsessie staat gepland!

Vind je flow

Goed nieuws: introverte personen halen vaak veel voldoening uit hun werk. Ze komen dan ook gemakkelijk in ‘de flow’ en ervaren dan dat typische, tevreden gevoel dat je overvalt wanneer je helemaal opgaat in je bezigheden.

Wees een teamplayer, op jouw manier…

Even een misverstand uit de wereld helpen: introverte personen zijn niet asociaal. Oké, ze zijn geen traditionele teamplayers, die zich overal en altijd goed voelen in een groep. Maar omdat ze goed kunnen luisteren, een groot inlevingsvermogen hebben en zichzelf niet de hele tijd willen doen gelden, zijn ze een aanwinst voor elk team.

PS: Introvert? Extravert? Een eerder afwachtend type of meer een haantje-de-voorste? Onze vacaturebank heeft jobs voor elk type!