introvert
introvert

Teamplayers met een vlotte babbel? Extraverte types zijn gewild in veel bedrijven. Laat je vooral niet ontmoedigen als je eerder introvert bent. Met deze do’s en don’ts maak je carrière als stille kracht! 🚀 

Don’t – Denk niet dat je minder bent

Extraverte mensen houden van drukte en gezelschap, voeren het hoogste woord en staan graag in de belangstelling. Ze zijn vlot in de omgang en maken gemakkelijk carrière. Introverte mensen kunnen dan weer goed alleen zijn, blijven stil in een groep en werken liefst achter de schermen. Het ene type is niet beter dan het andere! Elk bedrijf heeft beide persoonlijkheden nodig.

Do - Aanvaard jezelf 

Introversie is geen vorm van verlegenheid of stress. Je kunt er niet ‘aan werken’ – het is een deel van je persoonlijkheid. Ben jij wat stiller – so what? Aanvaard jezelf en doe je niet anders voor dan je bent. Veel te vermoeiend!

Don’t – Ga niet over je grenzen

De jaarlijkse teambuilding, het beroemde kerstfeestje of de zotte initiatieven van de feestbeesten op je werk? Het zijn hoogdagen voor de werksfeer – maar al dat groepsplezier put introverte types uitGa af en toe mee in de gezelligheid, maar respecteer ook je grenzen. Een stuk cake bij de lunch voor iemands verjaardag? Ja! Na het werk verder vieren op café? Zeg gewoon nee!   

Do - Vermijd overprikkeling

Ratelende machines, taterende collega’s, rinkelende telefoons… Voor introverte personen zijn harde prikkels al gauw too much. Even bijtanken in een rustige omgeving of op je eentje is dan de boodschap. Kan dat op het werk, in een stille ruimte? Super! En anders pak je jouw stilte-moment meteen na de uren. Zolang je maar voor jezelf zorgt.

Don’t – Vergeet jezelf niet te verkopen

Als introvert trek je niet graag de aandacht op jezelf. Je bent ook te nuchter om op te scheppen over je troeven. Wat – gek genoeg – dus weer een troef is: je bent bescheiden! Veel introverte types zijn behoorlijk sociaal intelligent: ze kunnen goed luisteren en hebben een groot inlevingsvermogen. Tijdens een evaluatie- of sollicitatiegesprek mag je zoiets best benoemen!

Do - Toon je creativiteit

Als introvert ben je in goed gezelschap. Newton, Einstein, de rechterhand van Steve Jobs bij Apple… - al die originele, creatieve geesten waren introverte types. Onderzoek wijst uit dat baanbrekende oplossingen vaak het resultaat zijn van eenzaam, grondig denkwerkTja: een Eureka!-moment komt wanneer je alleen in bad zit, niet tijdens die grote brainstormsessie...

Do – Geniet van je flow

Goed nieuws: introverte personen halen vaak veel voldoening uit hun werk. Ze komen dan ook gemakkelijk in ‘de flow’ en ervaren dan dat typische, tevreden gevoel dat je overvalt wanneer je helemaal opgaat in je bezigheden. 

PS: Introvert of extravert? Denker of doener? FLEX of FIX? Onze vacaturebank heeft jobs voor elk type!