Volgens onderzoek van een Belgische koffiefabrikant heeft 1 op 6 mensen last van een ochtendhumeur. Gelukkig voor de nukkige Nico’s, de norse Nina’s én de mensen rond hen, helpen deze eenvoudige trucjes écht.

1. Slaap voldoende 
Voor een fris en monter humeur moet je uitgerust zijn. Klinkt logisch, maar toch gaan veel mensen slordig om met het concept ‘slaap’. Een goeie nachtrust staat of valt met regelmaat. Probeer dus zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, óók in het weekend. Drink geen alcohol of koffie in de uren voor je gaat slapen, en ga niet naar bed met een overvolle (of lege) maag. 

2. You snooze, you lose 
Het is verleidelijk om je nog eens om te draaien, maar het is pakken beter om meteen op te staan als je wekker gaat. De ultieme hack is zelfs om extra vroeg op te staan en te genieten van 10 minuten voor jezelf. 

3. Trek de boel op gang 
Drink meteen na het opstaan een groot glas water. Zo komt je lichaam ‘s ochtends op gang. Je darmen worden wakker en alles gaat weer op volle toeren draaien. 

4. Koudwatervrees 
Het lijkt een beetje tegenstrijdig, maar je helpt je lichaam ‘s morgens opwarmen met koud water. Is een koude douche te veel van het goede, sprenkel dan tenminste koud water over je gezicht en polsen. 

5. Music, maestro 
Zet je favoriete muziek op terwijl je onder de douche staat, je boterhammen smeert of in de file staat. En brul uit volle borst mee met je playlist. 

6. Breek de dag, tik een eitje 
Een goed ontbijt is de motor van je dag. En met een goed ontbijt bedoelen we géén donuts met glazuur, wél gezonde en trage suikers die je genoeg energie geven om tot de lunch overeind te blijven. Denk fruitsalade, yoghurt en ongesuikerde ontbijtgranen. 

7. Beweeg met dat lijf 
Een paar keer op en neer springen, stretchen onder de douche… elke vorm van beweging helpt om je lichaam sneller wakker te schudden. En nee, uit je bed vallen of kruipen hoort daar niet bij. 

8. Win tijd, wees voorbereid 
Zorg dat je ‘s ochtends niet te veel hoeft na te denken. Kies voor je gaat slapen je outfit, maak je lunch en pak je tas al in. Leg essentiële spullen zoals je sleutels en je telefoon altijd op dezelfde plaats, zodat je ze ‘s ochtends niet moet zoeken. En je hebt toch al een appje voor een vlotte werkdag op je telefoon? 

9. Praatje slaan 
Ook al wil je liever alleen zijn, stap uit je knorrige cocon en praat. Interactie met anderen zorgt ervoor dat je sneller wakker bent. Als je je huisgenoten écht niet kan uitstaan voor 9 u ‘s morgens, maak dan een praatje met je kamerplant. Wie weet worden jullie vrienden voor het leven.

PS: Jij? Te laat? Nooit meer! En vacatures waarvoor je monter uit bed springt.