positieve-mindset
positieve-mindset

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” Aan die uitspraak dankt Pippi Langkous haar reputatie van positief rolmodel. Lijkt jouw mindset op die van het Zweedse sproetenkind? Dan helpt dat je loopbaan vooruit!

Is het je al opgevallen? Niet elke collega of klasgenoot is even gemotiveerd, leergierig of gedreven om te groeien in zijn/haar job. Geconfronteerd met dezelfde uitdaging, zegt de ene persoon: “Ik kan het toch niet.” Terwijl de andere denkt: “Ik kan het proberen.” Volgens psychologen zijn er dan ook twee soorten mindset: de vaststaande versus de groeimindset. Op het werk spring je een stuk verder met die laatste – en je voelt er meer jobtimisme door, ook niet onbelangrijk! We leggen je uit wat ‘groeimindset’ inhoudt en hoe je er een kunt ontwikkelen.

Wat is dat, een ‘mindset’?

Je mindset kun je nog het beste omschrijven als de manier waarop je hersenen geprogrammeerd zijn. Terwijl je opgroeide, kreeg je van je ouders en leerkrachten allerlei signalen die je onbewust hebt opgeslagen. Kreeg je ruimte om bij te leren of juist straf als iets niet lukte? Hoorde je vooral aanmoediging of kritiek? Al die stemmetjes van buitenaf zijn in de loop der jaren gaan bepalen hoe jij denkt over jezelf en je mogelijkheden om te groeien. Kortom: ze vormen je ‘mindset’.

Waarom is de groeimindset beter?

Mensen met een vaststaande (of ‘fixed’) mindset geloven dat hun talenten zijn - en zullen blijven - wat ze zijn. Alsof ze bij hun geboorte een bepaalde portie verstand, handigheid en creativiteit hebben meegekregen waarmee ze het moeten doen. Mensen met een groeimindset zien dat anders. Zij hebben er vertrouwen in dat ze hun vaardigheden of skills kunnen ontwikkelen. Ze kijken met andere woorden door een positieve bril en geloven dat inspanningen op school en op de werkvloer worden beloond. Uit onderzoek blijkt telkens weer hoe belangrijk zelfvertrouwen en geloof in je slaagkansen zijn om vooruit te komen. Daarom is een groeimindset zo positief.

Hoe maak je de omslag?

Moest jij het als kind doen met weinig steun en kweekte je zo een vaststaande mindset - of sombere kijk op je eigen kunnen? Dan hebben we goed nieuws: je kunt jezelf opnieuw programmeren, op elke leeftijd! 8 concrete tips...

1. Geef voorrang aan leren

Iedereen kan bijleren en groeien maar vanzelf gaat dat niet. Kies dus op welk domein jij vooruitgang wil boeken. Verdient je creativiteit een oppepper? Moet je dringend beter worden in online solliciteren? Wil je een vaardigheid bijspijkeren met een cursus van GoodHabitz, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team? Zet een welbepaald leerdoel op je to-dolijst.

2. Geloof in grijs

Denk aan die beroemde boektitel: tussen zwart en wit liggen 50 tinten grijs. Dat is ook zo tussen ‘ik kan het niet’ en ‘ik kan het wel’. Leg de lat niet te hoog, begin met kleine stapjes. Een koffie kunnen bestellen in het Frans is al heel wat. Je hoeft niet meteen Molière te lezen.

3. Heb geduld

Na drie oefensessies je handen in de lucht gooien en dramatisch zuchten: “Zie je wel dat ik het niet kan!” Dat is klassiek ‘vaststaande mindset’-gedrag. Leer geduld hebben. In het echt duurt alles altijd langer dan in je dromen, maar dat wil niet zeggen dat je droom niet kan uitkomen – stapsgewijs.

4. Meten is weten

Het probleem met geleidelijke vooruitgang is dat je die vaak niet opmerkt. Net zoals een baby niet lijkt te groeien als je ‘m elke dag ziet... Turf je leerwinst daarom op papier. Hoeveel vreemde woorden heb je geleerd? Hoeveel activiteiten van je GoodHabitz-cursus vink je al af? Zo hou je de motivatie erin.

5. Wees je eigen supporter

“Ben je dat nu weer vergeten?” “Kan je dat nog altijd niet?” Het innerlijke stemmetje van mensen met een vaststaande mindset is behoorlijk kritisch. Probeer op een andere manier met jezelf te praten. Kies voor mildheid: “Goed gewerkt vandaag. Morgen zullen we opfrissen.”

6. Kijk links en rechts

Haalt die sympathieke collega op z’n sloffen het attest van reachtruckchauffeur, terwijl jij daar hard voor moet knokken? Dan is het normaal dat zoiets even prikt. Staar je echter niet blind op andermans succes. Misschien is die nieuwe collega wel jaloers op jouw ervaring en vlotte babbel?

7. Geef voorrang aan leren (bis)

Elke (werk)dag strijden wel 100 zaken voor je aandacht en energie. Je moet sporten, gezond eten, je moeder bellen, dat tv-programma bekijken, mee zijn met Japanse hypes... Wil je die opleiding ooit afronden, dan moet je grenzen stellen. Nee is ook een antwoord.

8. Laat je helpen

Denk jij eerder ‘ik kan het niet’ dan ‘ik kan het proberen’? Dan denk jij waarschijnlijk ook sneller ‘ik moet het alleen kunnen’ dan ‘ik mag hulp vragen’? Alweer mis! Groeikansen grijpen is wéér een item bij op je to-dolijst. Kan en wil iemand een taak van je overnemen? Aanvaard die hulp: zo creëer je de ruimte om open te bloeien!

PS: Leren kan ook ‘on the job’: check deze vacatures. En dit leert élke starter, vroeg of laat.