niet-doen-op-sollicitatie
niet-doen-op-sollicitatie

Over mislukte sollicitaties doen de wildste verhalen de ronde. Mag je binnenkort op gesprek? Laat je dan vooral niet opjagen. Check ons handige overzichtje van 7 bloopers om te vermijden en solliciteer als een baas!

99,9% van alle sollicitanten zijn zenuwachtig. Onterecht: een sollicitatiegesprek hoeft niet perfect te zijn. Je kunt over je veters struikelen bij het binnenkomen en tóch de job krijgen. Al kan het natuurlijk geen kwaad om veiligheidshalve te kiezen voor een dubbele knoop. Nog meer blunders om te vermijden:

1. Je komt te laat – Oops, niet op tijd voor je jobinterview...  Dat is géén goed begin, maar het gebeurt. Spant het universum tegen jou samen en verschijn je door overmacht te laat op een sollicitatie? Verontschuldig je en geef een korte, duidelijke verklaring. Of koop een horloge (en nog 5 tips) en kom stipt op tijd!

2. Je vergist je van naam, bedrijf of functie – Je zegt: “Ik wil graag bij CampinaFriesland werken als magazijnier”, terwijl je solliciteert bij Danone voor een plekje als operator (goede jobkeuze wel...). Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk. Met een goede voorbereiding overkomt het jou niet. 

3. Je wordt betrapt op liegen – Staat er op je CV dat je een sociaal intelligente teamplayer bent, terwijl je liefst rustig op je eentje werkt? Schrap die verzonnen skills dan meteen! Met een killer CV vol leugens maak je geen goede indruk. Eerlijk duurt het langst, ook tijdens het solliciteren. Ben je een introverte sollicitant, dan kun je dat zo ombuigen in je voordeel!

4. Je neemt je telefoon op – Niet doen! Als je de job écht graag wil, is het vast niet teveel gevraagd om op de sollicitatie te focussen. Tijdens het gesprek met één oog je Snapchat checken, is not done. Ga liever offline. Verwacht je een superbelangrijke oproep, kondig dat dan op voorhand aan.  

5. Je toont je als zwartkijker – Een sollicitatiegesprek is niet het juiste moment om je frustraties van je af te praten. Beklemtoon liever je positieve mindset. Ga niet zeuren over de minpunten van je huidige job, maar laat je innerlijke jobtimist (welk type ben jij?) aan het woord. Je mag je sollicitatie outfit nog zo zorgvuldig gekozen hebben… de combinatie met een zwarte bril komt zelden goed.

6. Je gedraagt je niet professioneel – Klikt het met de rekruteerder? Fijn, maar bewaar toch je zakelijkheid tot het einde van het gesprek. Overdreven lacherig, familiair of flirterig gedrag zijn geen goed idee en een sollicitatie is niet (echt, nooit!) het moment voor die anekdote van je tante en de toiletpot. 

7. Je lichaamstaal klopt niet – “Ik ben heel stressbestendig”, beweer je terwijl je onophoudelijk met je voeten zit te wiebelen. “Ik ben open en toegankelijk”, zeg je terwijl je je armen voor je borst kruist. Tja, zo zal je je gesprekspartner niet overtuigen. Bij een goede sollicitatie ‘klopt’ het plaatje. Je gedrag moet matchen met wat je vertelt.

PS: Was je laatste sollicitatie een epic fail? Kop op: ook daarvan kan je leren. Probeer het met frisse moed bij deze vacatures.