collega's_check
collega's_check

Ambitie is een raar beestje. Veel mensen sloven zich uit voor opslag, promotie of een stem die doorweegt in de groep. Allemaal leuk, maar misschien toch niet de hoofdzaak. Doe jij voldoende je best om het label ‘leuke collega’ te verdienen? Doe de test! Hoeveel van de 10 eigenschappen vink jij af? ✏️ 

1.Doe wat je belooft 🤝

“Ik kom morgen een kwartiertje vroeger.” “Ik werk die presentatie vanmiddag af.” “We kunnen volgende week wisselen van shift.” Met stip op nummer 1 in de lijst van droomeigenschappen bij collega’s: betrouwbaarheid! Wees een persoon van je woord.

2.Get things done 🎯

Het verschil tussen een vriend en een collega… is dat je met die laatste het werk moet afkrijgen. Liefst binnen de voorziene tijd. De ideale collega weet dus van aanpakken en zet door als het moeilijk wordt. Ben jij zo’n topper die de klus klaart?

3.Help waar je kan 🙌

Even tonen hoe die scanner werkt? Zonder diepe zucht de vraag van je nieuwe collega beantwoorden? Ook met behulpzaamheid kun je scoren.

4.Straal energie uit ⚡

Met een opgewekte houding charmeer je iedereen. Zelfs een doodgewone, doordeweekse dinsdag is een werkdag waarvan je samen iets kunt maken! Collega’s in de ‘geef-modus’ stralen energie uit. Ze zijn overal populair.

5.Zwijg af en toe 🤫

De ideale collega kan zwijgen. Pesters en roddelaars zijn geen leuk gezelschap. In het algemeen praat je best met mate. Een babbeltje bij de koffieautomaat? Graag! Maar ga niet doorzeuren of neerkletteren als een spraakwaterval. Als Best Colleague Ever rits je soms je lippen dicht. 

6.Doe het goed 🤩

Je zou denken dat talentvolle, bekwame mensen jaloezie opwekken bij collega’s. Verrassing: uit onderzoek blijkt van niet. Collega’s delen immers een verantwoordelijkheid. Sterren liggen daarom beter in de (collega)markt dan klungels.

7.Val in herhaling 📣

A zeggen in iemands gezicht, maar B achter de rug? Een fijne collega doet dat niet. Jij herhaalt je woorden en verkondigt dezelfde mening - of de teamleader nu meeluistert of niet.

8.Plak niet aan je telefoon 📵

“De tofste collega’s zitten met hun neus op een scherm en praten niet mee in de pauze,” zei niemand ooit. In de kantine, op bedrijfsfeestjes of tijdens de teambuilding: als leuke collega ben je in het moment en bij de groep. 

9.Size matters 💬

Een topcollega heeft géén lange tenen en géén kort lontje. Zorg dat je kunt omgaan met opbouwende feedback (check!) en een gezonde manier kent om stoom af te blazen (check!).

10.Snel en helder 💡

Zelfs op de leukste werkplek loopt soms iets mis of sluimeren spanningen. Met fijne collega’s kan je daar eerlijk over praten. Je zegt snel, duidelijk en rustig wat er scheelt of anders kan. Met wat goede wil en soft skills strijk je alle plooien glad.

PS: Nog een testje: smijt jij jezelf in je job? Of de ultieme test: pas jij bij deze vacatures?