boost-je-zelfvertrouwen
 boost-je-zelfvertrouwen

Of je nu op sollicitatiegesprek mag, net op een nieuw werk begint of al een tijdje meedraait in een ambitieus team… Wie stevig in z’n schoenen staat, heeft een streepje voor. Maar wat als je van nature niet zo zelfzeker bent? Probeer het dan met deze tips.

Besef dat niemand perfect is

Hoe kleiner je jezelf maakt, hoe groter de anderen lijken. Een typisch trekje van mensen die zichzelf onderschatten, is dat ze geneigd zijn hun collega’s te overschatten. Zeker in een nieuwe job krijg je dan het gevoel dat je wordt omringd door supermannen en -vrouwen, geboren multitaskers en ervaren rotten. Best intimiderend! Maak tijd om je collega’s te leren kennen: je zult zien dat het ook ‘maar’ mensen zijn.

Leg de lat niet te hoog

Je haalt zelfvertrouwen uit het besef dat je tegen je taken bent opgewassen: “Geen zorgen, ik heb dit onder controle.” Sommige mensen leggen de lat echter zo hoog, dat ze dat zelfbewuste gevoel nooit bereiken. Blaas de dingen niet op! Je wilt een goede indruk maken, maar niemand verwacht dat je een Belgische regering zult vormen. Met vriendelijkheid en een open houding kom je een heel eind in je eerste job. Iedereen maakt beginnersfouten – zolang je ervan leert, is dat niet het einde van de wereld.

Stoefen en sterven?!

Heel wat (onzekere) mensen vinden het aartsmoeilijk om luidop iets goeds te zeggen over zichzelf. Ze vallen bij wijze van spreken liever dood dan dat ze zich laten betrappen op opscheppen. Toch is er één ding beter dan bescheidenheid: rustig weten wat je waard bent. Wil je zelfzeker overkomen tijdens een sollicitatie, maar heb je het moeilijk om jezelf te bewieroken? Oefen je dan in het geven van voorbeelden bij je sterke punten. Op die manier hoef je geen groot statement te maken à la “Ik ben een geweldige teamplayer.” Je beschrijft gewoon een concrete situatie waarin je je als een teamplayer gedroeg.

Wees eerlijk met jezelf

Nu we toch bezig zijn over sterke en zwakke punten: daar moet je een realistisch beeld van hebben. Mensen met een gezond zelfvertrouwen vinden zichzelf niet 100% fantastisch, maar schatten juist in wat ze kunnen en niet kunnen. Daardoor gaan ze beter om met feedback. Ze kunnen kritiek een plaats geven zonder dat de grond onder hun voeten wegzakt. Ze zijn vertrouwd met de grijze zone van ‘dingen die beter kunnen’. Onzekere mensen blokken feedback vaak af: ze vrezen dat hun zelfbeeld zal instorten als ze hun minpuntjes erkennen. Probeer het leven niet zo zwart-wit te zien.

Je hoeft niet bij de kliek te horen

Het is niet gemakkelijk wanneer er kliekjes zijn op de werkvloer. Niets vreet zo aan je zelfvertrouwen als het gevoel dat je er niet bij hoort. Stel jezelf respectvol en geïnteresseerd op naar je collega’s, maar aanvaard de situatie ook als het niet supergoed klikt. Misschien zitten jullie in een andere levensfase? Focus op je taken en haal daar je voldoening. Je bent niet afhankelijk van de goedkeuring van je collega’s.

Zorg voor een stevige basis

Stress, slaaptekort, ongezonde voeding en een slechte conditie… al die zaken halen je mentaal onderuit. Met een wakker hoofd en een fit lichaam voelt iedereen zich beter in z’n vel. Soms is je zelfvertrouwen boosten een kwestie van je levensstijl omgooien. Geloof dat je die inspanning waard bent!

Lach er eens mee

Voel je je vaak onzeker? Dan neem je jezelf waarschijnlijk – onbewust – heel serieus. Je hebt het onaangename gevoel dat iedereen je aanstaart of uitlacht of dit van je zegt en dat van je vindt… Het goede nieuws is dat andere mensen in de eerste plaats met zichzelf bezig zijn. Terwijl jij je een weg bibbert door je minutieus voorbereide presentatie… denkt collega A aan haar sportwedstrijd ’s avonds en collega B aan de slechte toets van z’n kind. Doe je best, maar relativeer het (werk)leven ook en lach ermee.

PS: Check deze vacatures en bewaar je zelfvertrouwen tijdens online sollicitaties!