Een sollicitatie, je eerste werkdag of een evaluatiegesprek... Regelmatig moet je jezelf op de werkvloer bewijzen. Zet jij heel chill je beste beentje voor of sta je meteen stijf van de stress? 5 tips om je zenuwen de baas te blijven. Want van faalangst wordt niemand beter...

Veel topsporters en popsterren hebben spanning nodig. Ze rommelen maar wat aan tijdens repetities en trainingen, maar zetten op het cruciale moment, voor het oog van de wereld een prachtprestatie neer. Bij veruit de meeste mensen werkt het echter anders. Doe jij fluitend en foutloos je werk, zolang er niemand op je vingers kijkt? Moet jij als vlotte babbelaar plots naar je woorden zoeken tijdens een belangrijke meeting of presentatie? Eerste geruststelling: je bent niet alleen. Het is doodnormaal om in stresssituaties iets minder goed te presteren.

 

Ken je type

Bij 10 tot 20% van de mensen is er meer aan de hand. Zij hebben last van faalangst. Ze zijn zo bang om te mislukken of uitgelachen te worden, dat ze zichzelf al bij voorbaat een slecht rapport geven. Een ondermijnend stemmetje in hun hoofd zegt: “Ik kan dat toch niet. Mij lukt dat nooit. Ik ben een loser.” Herken je dat? Dan is het belangrijk om te weten welk type faalangst jij hebt. Met actieve faalangst leg je veel te veel druk op jezelf. Je werkt en blijft werken omdat je er nooit op vertrouwt dat je genoeg weet of kunt om te slagen. Met passieve faalangst – het meest voorkomende type - ga je stresssituaties uit de weg. Je ontdekt nooit wat je waard bent, omdat je geen uitdagingen durft aangaan.

 

Stap uit de schaduw

Heb je passieve faalangst? Dan is deze tip – en de volgende – voor jou. Stel de radio in je hoofd eens af op een nieuwe frequentie. Luister niet naar je faalangst, maar naar je innerlijke dromer. Wat zou je doen als je alles durfde? Zou je werk en studies combineren of je CV opsturen voor die droomjob? Zou je groeikansen grijpen? Wel: probeer dat dan! Zeg in plaats van “Ik ga dat nooit kunnen!” eens “Ik mag dat proberen!”. Blaas het stof van je ambities. Positieve mindset for the win!

 

Stop die zelfsabotage

Heb je faalangst, dan is het je ergste nachtmerrie om te ontdekken dat je iets simpelweg niet kunt. Om dat te vermijden, doen mensen met faalangst nog liever aan zelfsabotage. Ze bereiden zich niet voor, komen te laat opdagen, werken een opdracht onvolledig af... Zo hebben ze tenminste een excuus klaar wanneer ze mislukken. Herkenbaar? Verleg dan je focus. Vraag je niet af of je die job of promotie kunt te scoren. Vraag van jezelf om netjes op tijd een goed voorbereide poging te wagen. Zo haal je de druk van de ketel en verhoog je tegelijk je slaagkans.    

 

Roep vandaag uit tot beste dag

Heb je last van uitstelgedrag? Dan heb je misschien actieve faalangst! Perfectionisten worden onzeker en besluiteloos van uitdagende taken. Uitstellen lijkt dan een veilige optie. Want er kan geen kritiek komen op een taak die nog niet klaar is… toch? Ben je in dit bedje ziek, stop dan vandaag met uitstellen. Probeer niet om de dingen perfect te doen (perfectie wordt overschat!), maar doe ze vandaag zo goed mogelijk. Duik in onze vacaturebank en neem de proef op de som. Schrijf vandaag, meteen een eerste brief. Omarm het idee dat ‘goed genoeg’ al prima is.  

 

Bekijk je lichaam met vriendelijke ogen

Last van klamme handen, knikkende knieën of rode wangen? Tja – in stresssituaties zoeken onze zenuwen een lichamelijke uitweg. Het is beter dat te aanvaarden dan je ertegen te verzetten. Faalangst wordt erger als je boos wordt op je lichaam: “Oh nee, ik mag niet zweten!” of “Help, waarom zit de bibber in mijn stem?” Negatieve gedachten werken als megafoon voor het ondermijnende stemmetje in je hoofd.  Haal liever rustig adem en observeer wat er gebeurt in je hoofd en lichaam: “Oh, mijn faalangst roept weer eens dat ik niets kan en mijn gezicht begint rood aan te lopen.” Wat je eerlijk durft benoemen, kun je beter relativeren. En dat is de beste truc tegen faalangst!

PS: Onze vacaturebank is een labyrint vol leuke jobkansen. Overwin je verdwaalangst en ga eens rustig kijken...