yolo-economie
yolo-economie

Als er één plek is waar je ongegeneerd mag uitpakken met je troeven en vaardigheden, dan is het toch je CV?! Euh, ja en nee. Een straf curriculum vitae geeft een overzicht van je skills – dat klopt. Maar ook hier is teveel trop.

Voor elke tekst is er een stijlboek. Dat is niet anders voor het CV. Je kent intussen de regels van de kunst: op je CV vertel je in overzichtelijke, korte tekstblokken over je studies, ervaring, skills en interesses. 

Bescheidenheid hoeft voor een keertje niet. Benoem je harde en zachte vaardigheden maar met naam en toenaam. Rustig aangeven wat je waard bent, is een blijk van zelfvertrouwen. Alleen met de volgende 4 vaardigheden let je beter even op...

Schrappen! Skills uit de jaren stilletjes – Tof dat je vroeger de filofax van je baas beheerde of het faxapparaat bediende voor het hele kantoor. Alleen staat de tijd niet stil. In 2022 hoef je op je CV heus niet te vermelden dat je een cursus Microsoft Word 98 hebt gevolgd of dat je ponskaarten kunt lezen.

Mag wel: Was je enkele jaren afwezig op de werkvloer? Geen zorgen: een gat in je CV is geen ramp. Focus in dat geval op je kwaliteiten en soft skills. Die maken vast meer indruk dan harde skills met een verstreken houdbaarheidsdatum.  

Schrappen! Skills die je (in alle eerlijkheid) niet hebt – Alle bedrijven houden van teamplayers, dus bijna elke sollicitant omschrijft zich zo. Scoor jij echter zwakjes op de teamplayer test? Doe op je CV dan niet alsof je een groepsbeest bent. Eerlijk duurt het langst! 

Mag wel: Wees eerlijk over je persoonlijkheidskenmerken, maar bekijk ze door een positieve bril. Zeg niet dat je koppig bent, wel dat je doorzettingsvermogen hebt. Fake geen extrovert kantje, maar zet je troeven als introvert in de verf: meestal bruisen stille types van creativiteit

Schrappen! Skills die niet van pas komen in de job. Ga je voor een job als machine-operator of logistiek talent? Zeker doen: met wat geluk kan je snel aan de slag. Vermeld onder het kopje ‘Interesses’ op je CV gerust dat je hondentrainer bent, of kampioen trampolinespringen, of hobby-tuinier. Maar houd het onder ‘Vaardigheden’ bij skills die van pas komen in de fabriek of het magazijn.

Mag wel: Soms kun je een onverwacht bruggetje slaan. Was jij vorig jaar hoofdleider bij de jeugdbeweging en wil je nu carrière maken in de retail? Dan zijn je leiderschap en vlotte omgang met mensen wel degelijk skills om te vermelden.

Schrappen! Skills die frontaal botsen met de vacature. Iedereen heeft aangeboren talenten die bepalen in welke jobs je zult schitteren. In het beste geval matcht je job met je kernkwaliteiten . Het is ronduit vreemd om te solliciteren voor functies waarin je troeven in je nadeel spelen. Een vroege vogel wil toch geen job als nachtreceptionist?! Bekijk je CV eens op die manier en schrap de skill ‘stiptheid’ wanneer je gaat voor een superflexibele job.

Mag wel: Vaak zoeken werkgevers naar ‘het schaap met de 5 poten’: ze zoeken een haast onmogelijke mix van vaardigheden. Op zo’n moment mag je als jobtimist je positieve mentaliteit in de verf zetten. Een gezonde portie werkplezier maakt die ene ‘missing skill’ méér dan goed!

PS: 6 tips om te leren uit een mislukte sollicitatie en vacatures om je huidige job voor te schrappen.