I_did_it
I_did_it

Stofzuigen, dweilen of stof afnemen – zolang er rommel rondslingert, kun je er niet aan beginnen. Grondig poetsen gaat beter in een opgeruimd huis! Met deze 5 tips maak je je woning poetsklaar.

Niet iedereen is even georganiseerd. Wat de ene nog ‘een gezellig rommeltje’ vindt, is voor de andere al ‘absolute chaos’. Maar zelfs de grootste sloddervos heeft een grens. Mensen worden onrustig in overvolle, onoverzichtelijke ruimtes. Zo werkt ons brein. Een opgeruimd huis brengt rust in het hoofd. Bovendien maakt het poetsen een pak gemakkelijker!

Omarm deze 5 tips:

1.Laat wiskunde het werk doen

Hoe minder spullen, hoe sneller je klaar bent met opruimen. Geef jezelf dus een vliegende start met ‘de Minimalistische Maand-challenge’. Op dag 1 kies je 1 item dat je huis mag verlaten. Op dag 2 doe je 2 spullen weg, op dag 3 zijn het er 3 en zo tot het einde van de maand. Tegen dan ben je 465 spullen kwijt! Mag het vooruit gaan? Kies dan de ‘Minimalistische Week-challenge’. Op dag 1 neem je afscheid van 7 spullen, op dag 2 van 14, de dag 3 van 21 enzoverder. Na een week zijn er dan 196 items weg.

2.Boek snelle winst

Wie te lang nadenkt, houdt de Minimalisme-challenge niet vol. Daarom is het zo’n goede oefening. Het dwingt je om snel te beslissen: ‘Ach, dit mag wel weg!’ Hou die spirit vast en richt je aandacht nu op 3 zones in huis die je fel storen – misschien de stapel kleding in je slaapkamer, de volgepakte tafel in de woonkamer of de uitpuilende schoenenkast naast de voordeur? Geef elke zone een half uur je volle energie. Je zult versteld staan hoeveel orde je op die korte tijd kunt scheppen.

3.Ga voor een vast systeem

Proficiat: je hebt je geest in minimalistische modus geschakeld (tip 1) en 3 probleemzones aangepakt (tip 2). Je voelt nu dat het gaat lukken. Dat opgeruimde huis komt er echt! Tijd om na te denken over goede routines op lange termijn. Geef alle spullen in huis hun vaste opbergplek. Kies een logische plaats voor sleutels, kleren die je een tweede keer wil dragen, brieven waarop je moet reageren enz. Merk je bij het opbergen dat er te weinig plaats is voor al je jassen, haarborstels of boeken? Wees dan streng en selecteer. Minder spullen = meer ademruimte. Beloofd!

4.Maak er een gewoonte van

Je innerlijke opruimgoeroe is wakker. Nu moet je alleen nog zorgen dat je nieuwe routine niet verslapt. Uit onderzoek blijkt dat je 21 dagen nodig hebt om een gewoonte aan te leren. Wat je 21 dagen volhoudt, wordt een automatisme. Geef je opgeruimde huis dus drie weken je volle aandacht. Leg alle spullen meteen op de juiste plek en check elke avond of er iets rondslingert dat je moet wegbergen. Zo’n dagelijkse check duurt 5 minuten, maar maakt na een tijdje een wereld van verschil. 

5.Hou de spullenkraan dicht

Winkels liggen vol goedkope, glanzende spullen. Als je die zonder nadenken koopt, zit je in geen tijd weer in een volgepropt (pak)huis. Onthoud daarom dat nieuwe spullen niet alleen geld kosten. Ze vragen ook ruimte (in huis), tijd (om op te bergen), zorg (als ze stukgaan)... Word een bewuste consument! Dat is goed voor de planeet, je portemonnee én het helpt om sneller en beter te poetsen. Wat wil je nog meer? 😊