De huishoudhulpen bij Tempo-Team @Home? Dat zijn gedreven en boeiende mensen. Regelmatig zetten we één van hen speciaal in de kijker. Vandaag vertelt Ludmila Gelienova (32) dat er muziek zit in haar job: “Als ik me goed voel, zing ik zelfverzonnen liedjes tijdens het poetsen.”

 • Ludmila G. (32) uit Herenthout
 • Werkterrein: Geel, Laakdal, Winkelomheide
 • Al 2 jaar huishoudhulp met dienstencheques bij Tempo-Team @Home
 • Poetst tot 30 u per week bij 9 klanten

Twee jaar geleden verhuisde de Slovaakse Ludmila Gelienova met haar Nederlandse man naar België. Het koppel ruilde een drukke voorstad van Londen voor de landelijke Kempen, waar hun dochter al gauw een babybroertje kreeg.

 1. Hoelang werk je al als poetshulp? “Ruim twee jaar. In maart 2019 kwamen we aan in België en ik kon meteen bij Tempo-Team @Home aan de slag.”
 2. Heb je ooit andere jobs gedaan? “In Engeland werkte ik - na een cursus van drie maanden - als thuishulp bij oudere mensen. Ik hielp hen met het huishouden, boodschappen doen, hun medicatie...  Maar poetsen doe ik ook heel graag!”
 3. Wat is je favoriete huishoudelijke klusje? “Mijn klanten zullen zeggen dat ik iets heb met ruiten (lacht). Ik wil dat die schoon zijn, want ze vallen zo op. Als de ruiten blinken, maakt je huis een goede eerste indruk.”
 4. Wat maakt je werkdag goed? “Het is heerlijk om binnen te komen in een huis dat klaar is om gepoetst te worden. Zo’n woning zonder veel rommel, waar je overal gemakkelijk bij kunt.”
 5. Van welk liedje word je vrolijk? “Eigenlijk werk ik graag in een stil, leeg huis. Dan ben ik heel gefocust en moet ik niet opletten om de klanten niet te storen. In een leeg huis durf ik wel eens te zingen (lacht). Mijn zus schrijft sprookjes en verhalen en ik heb daar liedjes bij gecomponeerd. Als ik me goed voel, zing ik die.” 
 6. Bij welke beroemdheid wil je wel eens gaan poetsen? “Angelina Jolie! Ook al heeft ze zes kinderen... Het huis van een groot gezin is echt niet altijd moeilijker te poetsen dan het huis van iemand die alleen woont. Alles hangt af van mensen hun ingesteldheid! Angelina Jolie is voor mij een rolmodel omdat ze zich inzet voor kinderen wereldwijd. Ik heb een bachelor diploma pedagogie en wil ooit mijn master halen, zodat ik jonge kinderen met een spraakprobleem kan helpen.”
 7. Waarvoor mogen we je om middernacht wakker maken? “Voor het rustig oplepelen van een grote coupe ijs! Alle smaken zijn goed, behalve vanille.”
 8. Wat betekent me-time voor jou? “In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met mijn zoontje van acht maanden en mijn dochter van tweeënhalf. Als student ging ik vaak zwemmen. Het zou fijn zijn om daar opnieuw twee keer per week tijd voor te vinden.”
 9. Welke ervaring met een klant vergeet je nooit? “Toen ik zwanger was van ons zoontje kreeg ik allerlei babyspullen. Dat was zo lief! Die klanten waren ook superblij toen ik weer kwam werken na mijn bevallingsverlof. Het is heel fijn om die waardering te voelen.”
 10. Heb je een lijfspreuk of motto? “Ik probeer in alles het positieve te zien en verspil geen tijd aan negatieve zaken waar ik geen vat op heb.”
 11. Wat is je ultieme poetstip? “Je moet niet zomaar rondrennen! Zodra je twee keer in een huis bent geweest, kun je nadenken over een vlotte routine. Werk op een logische en efficiënte manier, dat spaart tijd en energie.”
 12. Waar droom je nog van? “Als mijn kinderen groter zijn, ga ik mijn studie afronden. Ik wil heel graag het verschil maken voor jonge kinderen die stotteren of lispelen. Vroeger had ik zelf een spraakprobleem – dus ik weet wat ze doormaken. Ik wil hen helpen en laten zien dat hun dromen kunnen uitkomen.” 
 13. Welke tip geef je aan startende collega’s? “Twee maanden geleden begon een vriendin van mij bij Tempo-Team @Home, op mijn aanraden! Ze zocht een bezigheid nu haar zoontje naar school ging. Werken als huishoudhulp is ideaal, omdat het zo’n flexibele job is. Je kiest klanten in je omgeving, probeert binnen de schooluren te werken... Mijn gouden raad aan haar was: ‘Vraag aan klanten wat zij van je verwachten. En doe je best alsof het je eigen huis is.’”