De huishoudhulpen bij Tempo-Team @Home? Dat zijn gedreven en boeiende mensen. Regelmatig zetten we één van hen in de kijker. Vandaag vertelt Rinia H. (54) hoe ze haar uurrooster afstemt op haar studies: “Ik zit ’s ochtends op school en poets in de namiddag bij klanten.”

 • Rinia H. (54) uit Antwerpen
 • Werkterrein: Schoten, Wilrijk, Wommelgem, Deurne
 • Al 2 jaar huishoudhulp met dienstencheques bij Tempo-Team @Home
 • Poetst 10 u per week bij 2 vaste klanten en presteert extra uren als invaller

Drie jaar geleden ruilde Rinia H. het zonnige Suriname voor België. Rinia omschrijft zich als betrouwbaar en ‘graag bezig’: “Als ik werk voel ik me beter dan wanneer ik stilzit.” De bezige bij combineert haar werk als huishoudhulp met studies orthopedagogie (2e jaar) aan de AP Hogeschool Antwerpen. 

 1. Hoelang werk je al als poetshulp? “Twee jaar. Ik zocht een actieve job waarbij ik mijn uren kan kiezen. Ik ben sociaal en behulpzaam: dit werk past bij mij.”
 2. Heb je ooit andere jobs gedaan? “In Suriname werkte ik als zorgjuf met jonge tieners. Ik wil verdergaan in die richting en droom van een eigen praktijk voor kinderen met gedragsproblemen. Daar volg ik nu de ideale studie voor.”
 3. Poetsen mensen anders in België dan in Suriname? “Niet echt, maar Belgen zijn milieubewust en verkiezen vaak biologische producten. In Suriname gebruikt men nog sterke, chemische middelen, bijvoorbeeld tegen insecten.”  
 4. Wat is je favoriete huishoudelijke klusje? “Afstoffen! Ik maak grondig en systematisch proper. Ik begin met de stofdraden aan het plafond en de bovenkant van de kasten en werk zo naar beneden.”
 5. Wat maakt je werkdag goed? “Een vriendelijke klant die me een koffie of drankje aanbiedt. Of een compliment over mijn werk.”
 6. Van welk liedje word je vrolijk? “Ik zing kerkliedjes tijdens het poetsen! Als je neuriet, voel je geen vermoeidheid. Soms hebben klanten muziek opstaan, dat is ook leuk.” 
 7. Waarvoor mogen we je om middernacht wakker maken? “Voor een noodgeval met mijn familie of kinderen. Ik heb een volwassen zoon (25) en dochter (22).”
 8. Wat betekent me-time voor jou? “Ik hou van koken – en ook van eten, natuurlijk (lacht). Om fit te blijven, kook ik met gezonde ingrediënten en ben ik actief. In mijn ervaring is flink bewegen beter dan de meeste pijnstillers!”
 9. Welke snack geeft jou energie tijdens de werkdag? “Brood met banaan! Mijn moeder maakte dat altijd voor me als kind. Ik drink ook graag groene thee.”
 10. Heb je een lijfspreuk of motto? “Je bent nooit te oud om bij te leren. Aan de hogeschool studeren meer mensen van mijn leeftijd, maar ik zoek hen niet extra op. Ik zit graag tussen de jeugd. Leeftijd speelt geen rol in onze klasgroep. We hebben hetzelfde doel en dezelfde interesses, dat is het belangrijkste.”
 11. Wat is je ultieme poetstip? “Voor mijn gasfornuis gebruik ik een sponsje met Sunlightzeep. Zo krijg ik het prachtig schoon, zonder vet of zwarte randen.”
 12. Waar droom je nog van? “Een strandvakantie – lekker in mijn eentje op het strand liggen en genieten van de buitenlucht en de zee.” 
 13. Welk schermpje kies jij om je te ontspannen? “Ik zit vaak aan mijn laptop te studeren. Ik lees graag en zoek veel dingen op. Ook mailtjes en Facebook horen erbij.
 14. Welke tip geef je aan startende collega’s? “Wees je beste zelf. Als je eerlijk met de klant communiceert en je goed gedraagt, kunnen jullie elkaar vertrouwen. Zorg dat je weet hoe de klant de dingen wil.”
 15. Wie poetst jouw huis? “Ik! (lacht) Hygiëne is zo belangrijk. In Suriname hebben we een spreekwoord: ‘De timmerman heeft geen bank’. Dat gebruiken we voor mensen die wel voor anderen werken, maar niet voor zichzelf. Zo ben ik niet! Ik hou van netjes, ook bij mij thuis.”