Lig jij ’s nachts te woelen en naar het plafond te staren terwijl je overdag tegen de slaap moet vechten? Dan is het hoog tijd om die ‘altijd-moe-cirkel’ te doorbreken! Een frisse werkdag begint met een verkwikkende nachtrust. Wij geven het recept.

Door corona slapen we allemaal een pak slechter. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel. Angst om ziek te worden en financiële zorgen houden ons wakker: bijna 1 op 3 van de ondervraagde Belgen heeft slaapproblemen. Zo onschuldig is dat niet. Het is geen pretje om je futloos door de dag te slepen en je presteert ook minder goed op het werk. Bovendien worden vermoeide mensen sneller ziek. Dus wat zijn die slimme sleep hacks?

  1. Het juiste decor

Zorg dat de setting mee zit. Slapen lukt best in een stille, donkere kamer van ongeveer 18 graden. Snurkt je partner? Verban hem/haar dan met onze toestemming naar de sofa of logeerkamer.

  1. Dubbel ultimatum

De manier waarop je de dag doorbrengt, bepaalt voor een stuk hoe je zult slapen. Daarbij zijn twee momenten heilig. Drink na 15u geen drankjes met cafeïne meer, zoals cola, thee of koffie. En begin zo’n 3 uur voor je bedtijd met vertragen. Kruip je om middernacht onder de wol, vermijd dan vanaf 21u alle oppeppers. Niet meer sporten dus en ook geen glaasje alcohol. Zelfs spannende films of verhitte discussies op social media zijn uit den boze! 

  1. Afschermen 

Een uurtje voor je in bed rolt, gaan alle schermpjes onverbiddelijk uit. Hun blauwe licht houdt je immers klaarwakker. Praat liever met een huisgenoot, knuffel je huisdier, lees een boek of wandel een blokje rond. Terwijl je oogleden langzaam zwaar worden, ontwaakt je innerlijke zenmeester.

  1. Zonder gebalde vuisten

Kruip in bed zonder verwachtingen of dwangmatige gedachten, zoals: ‘Ik MOET snel inslapen!’ In slaap vallen is een natuurlijk en onbewust proces. Jezelf erop fixeren werkt averechts. Ga rustig liggen en zoek een ontspannen houding. Ontspan je vingers, ontspan je schouders en let it be.

  1. De piekertrein

Rennen je gedachten na een half uur in bed rondjes als een hamster in rad? Spring dan resoluut uit de rijdende piekertrein: kom uit bed, ga naar een sfeervol verlichte ruimte en doe iets eenvoudigs, zoals de was plooien. Je kunt je gepieker ook in steekwoorden noteren: dat creëert rust in je hoofd. Keer terug naar je bed zodra je weer slaperig wordt. Zo programmeer je jezelf: ‘Mijn bed is om te slapen, niet om te piekeren.’  

  1. Morning after

Sta op als de wekker afgaat, ook al had je een slechte nacht. Laat je niet verleiden door de snoozeknop. Drink liever een groot glas water dan een kop koffie. Met andere woorden: schakel jezelf niet vanaf de vroege ochtend in de hoogste stressmodus. Je kunt jezelf op adrenaline door de dag jagen, maar zo pleeg je roofbouw op je lichaam. Pak je dagtaak liever stap voor stap aan, met de energie die je hebt. Je vermoeidheid zal opbouwen tijdens de dag. Doe er je voordeel mee wanneer je ’s avonds gaat slapen. 

Beter slapen is een proces dat tijd nodig heeft. Maar wie zich houdt aan deze regels, krijgt vroeg of laat Klaas Vaak op bezoek, beloofd. Zeker wanneer je een vast uur van opstaan en gaan slapen respecteert. 

PS: Meer tips om je vitaliteit te vergroten!