pompoen_lantaarn
pompoen_lantaarn

Bijna 31 oktober... Haal de spinnenversiering boven en geniet van een dampende Pumpkin Spice Latte! Vroeger werd nog wel eens geknord op Halloween. Was dat geen commercieel, Amerikaans feestje? Vandaag gaan we ook in België voluit voor de creepy herfstvibes. Maak je eigen pompoenlantaarn in 10 stappen!

Laat je creativiteit los op een pompoen en breng je huis in Halloweensfeer. Niets zo leuk als een gemeen grijnzende groente op je drempel of achter het raam!

Dit heb je nodig:

30 à 60 minuten, een pompoen, een ijsschep, een scherp keukenmes, een eetvork met scherpe tanden, een tekenblad en stift of potlood, sterke tape, een paar LED-theelichtjes op batterijen

Zo pak je het aan:

  • Kies de juiste pompoen: niet te onrijp (want dat snijdt lastig) maar ook niet te rijp (want dat gaat rotten).  Let op de vorm en neem een gaaf exemplaar. Op gekneusde plekken is de schil zwakker en je wil straks geen verzakkingen. Heeft je pompoen een afgeplatte onderkant? Dat is handig om te snijden.
  • Maak een ruime opening aan de onderkant van je pompoen. Zo hoef je na het uithollen geen ‘dekseltje’ terug te plaatsen. Minder instortingsgevaar!
  • Schep al het vruchtvlees eruit. Op internet kun je setjes gereedschap kopen, speciaal voor pompoenkunst. (Oké, toch een beetje commercieel, die Halloween 😊). Maar met een ouderwetse ijsschep lukt het ook.  
  • Klaar met schrapen? Haal je ijsschep er nog één keertje door! De wand van je uitgeholde pompoen is best niet dikker dan 3 centimeter. Dat helpt enorm bij het snijden!
  • Ga je voor een gezicht met driehoekige of ovale ogen? Heeft jouw pompoen een rij tanden of een opengesperde mond? Schets de gewenste gelaatsuitdrukking op ware grootte op papier. 
  • Ging er aan jou geen tekenaar verloren? Print dan een gezichtspatroon af van het internet. Gebruik de zoekterm: ‘pumpkin carving template’ of ‘jack o lantern face’.
  • Kleef de tekening met tape op je pompoen en ga met de scherpe vork langs alle lijnen. Zo perforeer je de tekening in stippellijnen in de pompoenschil.
  • Nu weet je perfect waar je moet snijden! Klem de pompoen in je schoot, gebruik een voldoende scherp mes en snij loodrecht naar beneden. Begin in het midden van het gezicht en werk naar de zijkanten toe. Snij eerst de grote vormen uit, later de details.
  • Heeft je holle pompoen zijn/haar gezicht? Je bent bijna klaar! Smeer wel nog wat vaseline op alle randen. Zo gaan ze niet rafelen of rotten na enkele dagen.
  • Speel op veilig en verlicht je kunststuk van binnenuit met enkele LED-theelichtjes op batterijen. Met de knipperfunctie bereik je een extra spookachtig effect.  

Proficiat, jouw DIY Halloween decoratie is klaar! Tijd om van de aanblik te genieten van onder een dekentje in de zetel. Dat heb je verdiend.