motivatie
motivatie

Er zijn van die dagen waarop je er niet aan wil beginnen. Maakt niet uit wat op je to do lijst staat! Het weer is slecht, je humeur ook en je wil in bed blijven. Toch roept de plicht en zul je iets moeten presteren. 6 trucs om je op te peppen en dingen gedaan te krijgen op een baaldag.

1. Visualiseer je voldoening

Stapels administratie of een huis als een ontplofte speelgoedwinkel? Geef toe: dat zijn geen vooruitzichten waardoor je dansend aan de dag begint. Om jezelf te motiveren projecteer je best een ander filmpje in je hoofd. Denk niet aan wat je nog moet doen, maar aan het gevoel dat je zult hebben als je klaar bent. Visualiseer die overzichtelijke boekhouding of opgeruimde woonkamer. Dik de scène aan tot stralende Hollywoodproporties. Mensen bewegen van nature naar het licht! 

2. Hak het in mootjes

Een grote, vage mistwolk van een taak, waarbij je geen idee hebt hoe eraan te beginnen? Van een volbloed motivatiekiller gesproken! Je steekt veel sneller de handen uit de mouwen voor een klein, overzichtelijk werkje. Deel je grote klus dus op in duidelijke tussenstappen, die je één voor één kunt afvinken. Items op een to do lijst doorstrepen geeft een boost!

3. Geef het een zilveren randje

Je kunt niet alles wat je moet doen even leuk vinden. Rotklusjes of minder favoriete taken? Ze horen er voor iedereen bij. Je kunt ze niet wegtoveren uit je leven, maar je mag er wél een (spreekwoordelijk) strikje rond doen. Handenarbeid wordt leuker als je kunt meezingen met een swingende playlist. Papierwerk is een tikje aantrekkelijker als je het aanpakt met een grappige pen. Wat vind je bijvoorbeeld van deze, waarmee je in één beweging nota’s neemt en je computerscherm afstoft?

4. Doe het samen

Naar je werk kun je moeilijk gezelschap meenemen, maar staan er klussen in of rond je huis op de agenda? Zoek dan als de bliksem een buddy. Vraag een huisgenoot of bel een vriend(in) om er samen in te vliegen. Gedeeld werk is half werk en de gezelligheid verdubbelt. Alleen al het feit dat iemand naar je kijkt, maakt je productiever. Niemand lijkt graag een luierik.

5. Bekijk het als een spel

Ook zonder gezelschap kun je proberen om je werk om te toveren in een spelletje. Zet een timer en doe een klus tegen de klok. Noteer je tijd en probeer die de volgende keer te verbeteren. Of nog gekker: check eens of dat routinewerkje je ook met je linkerhand lukt, of met je ogen dicht, of terwijl je achteruit loopt. Hou het wel veilig, niet elke taak is geschikt als mini-game.

6. Beloon jezelf

Deze moeten we waarschijnlijk niet uitleggen? Laat dat schuimbad maar vollopen of zet je klaar voor de seizoensfinale van je favoriete serie. Heb jij op een baaldag toch je to do lijst afgewerkt? Duimpje voor jezelf dan en hoog tijd voor een kleine verwennerij.