happy_manager
happy_manager

Hoe haal je het beste uit je teams? De regie strak in handen houden? Of kiezen voor zelfsturende teams? Wij geven je 5 tips om samen met je mensen te gaan voor meer werkplezier en sterkere resultaten.

Meer werkplezier in zelfsturende teams

Wat motiveert mensen om van dag tot dag met veel plezier aan het werk te gaan? Meer autonomie krijgen, scoort al jaren hoog in ons onderzoek naar werkplezier.

Vrijheid, blijheid? Iedereen doet zijn goesting? Nee hoor, zelfsturing in overleg werkt beter. En wat betekent dat voor je mensen? Initiatief nemen binnen bepaalde krijtlijnen, die jij als teamleider samen met jouw team tekent. Zelf beslissingen nemen over wanneer, waar en hoe ze het werk doen of invullen.

Als we rekening houden met het ABC van motivatie, dan betekent Autonomie ook: achter je taken of job staan. Je medewerkers voelen zich niet gepusht of zelfs gedwongen om iets te doen waar ze zich niet in kunnen vinden.

Je team motiveren: wat is jouw rol?

Eén op de 4 medewerkers is volgens ons RED Report-onderzoek niet gemotiveerd voor zijn job en telt de uren af. Ja, echt waar! Dat zijn dus medewerkers die veel vaker openstaan voor of zoeken naar een nieuwe job (47% tegenover 24% bij de erg gemotiveerde werknemers). Alarmerend in de war for talent…

Hoe kan je je team motiveren? Wat is je rol binnen zelfsturing in overleg? Bekijk het zo: als teamleader ben jij de CEO van een mini-onderneming.

Zo’n CEO houdt zich niet bezig met de details en kijkt niet voortdurend mee over de schouder van zijn mensen. Hij/zij vindt een goede balans tussen vertrouwen hebben en ondersteunen en houvast geven. Wat wel cruciaal is? De verwachtingen duidelijk maken en een kader creëren waarin je mensen plezier kunnen hebben in hun job.

Ondersteun je zelfsturende teams door regelmatig feedback te geven en bij te sturen waar nodig.

5 tips voor metershoge motivatie bij zelfsturing

1. Weet met wie je werkt

Hoe begeleid je je ondernemende teamleden? Hoeveel ruimte geef je in die zelfsturing? Dat hangt van persoon tot persoon af. Wat altijd geldt: heb aandacht voor je mensen. Zo kom je te weten wat hun talenten en passies zijn die een toegevoegde waarde vormen voor het team en je bedrijf. Haal dus zeker dat luisterende oor boven en geef je ogen de kost (maar niet om over de schouder mee te kijken 😉).

2. Maak het werk leuk

Leuke jobinhoud, interessant project? Super, want dat spreekt de intrinsieke motivatie van je medewerkers aan. Zijn sommige taken minder aantrekkelijk of eerder saai? Ga samen met je medewerker op zoek naar hoe zinvol het is. Dat is zelfs een krachtigere motivatie dan ‘leuk’.

Maak op regelmatige basis tijd voor een check-up. Haal je nog plezier uit het werk? Vind je het nog waardevol/zinvol? Hoe kan ik je helpen? Durf dat gesprek aangaan om de vinger aan de pols te houden.

3. Prikkel voor meer plezier

Mensen uit hun comfortzone halen, helpt hen om te groeien. En groei is niet voor niets een belangrijk ingrediënt van onze werkpleziercocktail, die we samenstelden op basis van ons jarenlange onderzoek naar werkplezier. Jobinhoud en balans zijn de andere ingrediënten.

Stimuleer je medewerkers dus om de wanden van hun comfortzone neer te halen, maar nu ook weer niet zóveel dat ze er stress van krijgen 😅.  Wat kunnen we nog beter doen? Hoe kunnen we onze talenten eventueel anders inzetten? Gooi die vragen in de groep en laat de antwoorden van je teamleden komen.

4. Power to the people

Ervoor zorgen dat je medewerkers met hart en ziel betrokken zijn bij het team? Laat hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk beslissingen nemen. En geef hen de bewegingsvrijheid om zelf acties en oplossingen voor te stellen.

Een grote boost voor de betrokkenheid en de verbondenheid: vraag je team om zelf hun purpose − waarom zijn wij er? − te formuleren. Reken maar dat je mensen er dan helemaal achter staan!

5. Er kan nooit genoeg waardering zijn

Medewerkers die waardering krijgen, hebben meer werkplezier en minder stress. Ook zelfsturende teams scheren hogere toppen als ze bevestiging krijgen. Uit ons onderzoek blijkt dat een compliment van de baas zelfs dubbel telt. Bovendien: waardering hoort bij feedback, toch? 
 

Protime: individuele aandacht blijven geven

Dat je als teamleider aan het roer staat van een mini-onderneming hebben we van Peter s’Jongers, oprichter van Protime. Het bedrijf is gespecialiseerd in workforce management én wil de beste werkgever voor alle Protimers zijn.

“Onze teams nemen 80% van de beslissingen zelfstandig, slechts 20% komt van de organisatie. Elk team heeft een Team Leader of Team Coach en werkt nauw samen met de andere teams, als een ecosysteem van start-ups.

Ieder teamlid heeft zo een directe impact op de resultaten van het team. De rol van de teamleider? Ik geloof heel hard in individuele aandacht binnen het team, ook wanneer je als bedrijf groeit. Er is niet één aanpak voor iedereen om een team te leiden. Aandacht is dus belangrijk, maar ook ruimte geven. Als je dat doet, maken je mensen er iets veel beters van dan jij ooit zou kunnen voorschrijven.”

Jobtimisten nodig om je teams te versterken? Wij vinden voor jou mensen die gemotiveerd en positief zijn én het heft in eigen handen kunnen nemen.

Vraag hier je nieuwe topper(s) aan.