positieve-effecten-corona
positieve-effecten-corona

Van fluency tot interne communicatie: je organisatie kan nu al leren uit intense weken corona-werken, toch? Corona heeft de manier waarop we werken op tal van manieren scherpgesteld. Soms in een stroomversnelling gebracht, soms ook afgeremd en gepauzeerd. Een keuze was het niet, natuurlijk. Even terugscrollen op onze blog Team HR en je ziet dat bijna alle essentiële werktrends die we hebben besproken door corona zijn geïmpacteerd. Wij halen er de positieve lessen uit die we vandaag al kunnen zien, met actiepunten voor HR - tenminste, voor die ondernemingen die niet heel hard getroffen zijn: die hebben, en dat begrijpen we best, andere dingen aan hun hoofd.

Interne communicatie: virtuele deuren open

Van richtlijnen over thuiswerken, how-to’s bij video meetings en alle mogelijke andere ICT-platformen die plots moesten worden gebruikt, info over de regeling van afwezigheid en ziekte, veiligheidsupdates, berichten van de CEO… 

We hebben geleerd hoe we op de best mogelijke manier onze mensen bereiken zonder fysiek contact.

Ondernemingen die al werkten op basis van een interne communicatie app met segmentatie naar doelgroepen, hadden weinig extra kopzorgen, wél een pak meer te melden, natuurlijk.

In food productie valt er heel wat te leren bij Refresco, waar ze met HR volop inzetten op interne communicatie met participatie om in een veilige, positieve vibe te blijven werken.

Online én offline, want: productieomgeving.

Actiepunt: meet je inspanningen. Kun je alvast via data je bereik en je impact in cijfers omzetten? En welke platformen leverden de beste resultaten op?

Fluency, of je nu wil of niet

Ondertussen weet iedereen die tijdens corona thuiswerkt(e) wat fluency is. Voordelen en valkuilen. Met en zonder kinderen. 

Ook aan management-zijde: werd het eerst nog enigszins ontmoedigd, of zelfs gewantrouwd, dan is het nu een feit. 

En om de resultaten, minder goed of onverwacht beter, kan niemand heen, zelfs voor wie een job heeft die zich niet meteen tot thuiswerken leende.

Actiepunt: richtlijnen over fluency. Moedig je mensen aan om bewust te kiezen voor de vorm van fluency die het beste voor hen werkt. Sommigen hebben baat bij een 9 to 5, ook thuis.

Meer vertrouwen en autonomie

Hoekstukjes van de duurzame puzzel die tot meer werkgeluk leidt: vertrouwen en autonomie. Tijdens corona moeten we het thuis wel meer alleen trekken, en dat is samen met het noodzakelijke vertrouwen dat daarbij komt kijken een feit.

Actiepunt: Hoe doe je dat, die overgang faciliteren van voltijds thuiswerken naar ‘terug naar kantoor’? Kun je peilen naar de behoeften van je mensen? En kun je met management tot een model komen waarbij ruimte blijft voor thuiswerken en autonomie? Al gedacht aan tests met zelfsturende teams?

Beoordeling op basis van resultaat, niet op gepresteerde uren

Zonder visuele en/of sociale controle wéét je niet of mensen de uren doen die ze horen te doen. Je kunt niet anders dan de resultaten bekijken.

Bijkomend voordeel, echter: iedereen kan thuis, zonder toezicht, gewoon werken wanneer je energie op peil is. Dipje? Dan ga je even wat anders doen, zoals wandelen of sporten. 

Dat kan op je werk wel eens anders begrepen worden. En dat zegt heel wat over je cultuur, ook.

Actiepunt: Evolueren naar beoordeling van output en resultaat en niet van gepresteerde uren: opnemen met management. Stimuleer je mensen om meer te werken volgens hun energieniveau en niet of minder volgens een vast uurschema.</b>

Iedereen aan het ‘nieuwe leren’

Samen in een klaslokaal? Die tijd lijkt echt voorbij. Webinars, zelfstudie via video’s, online presentaties… Wie tijd had voor cursussen, heeft die zeker op ‘de nieuwe manier’ gevolgd.

Actiepunt: Verder op dit élan! Verzamel goede ervaringen rond dat nieuwe leren. Communiceer dat je zo overal en altijd kunt leren, op eigen tempo ook.

Mensen zien werk en loopbaan scherper

Buiten je gewoonlijke context werken, kan een ander licht op je loopbaan werpen. De kans is groot dat je mensen in deze uitzonderlijke omstandigheden hun werk én hun leven gaan ‘evalueren’. 

Ondertussen heb je aan je interne communicatie ook al gemerkt hoe het met het engagement van je mensen is gesteld.

Actiepunt: tijd voor informele gesprekken (ook via video!). Peilen naar welzijn, geluk, toekomstperspectieven en wensen, bijvoorbeeld rond autonomie, thuiswerk, balans werk en thuis, opleidingen...

Burn-out, net onder de oppervlakte tijdens corona

Hoewel de druk die bij corona komt kijken van een heel andere orde is - veel plotser, bijvoorbeeld - dan gestage opbouw van druk die tot burn-out kan leiden, kunnen de nieuwe omstandigheden vandaag zwaar zijn, en voor extra gewicht zorgen. Zeker wanneer de thuissituatie mee op scherp komt te staan.

Het is een mogelijke extra stressfactor voor mensen die het al moeilijker hebben.

Actiepunt: waar sta je met burn-out preventie? Weet dat je mensen kunt leren burn-out te spotten bij elkaar. Zelf pik je niet alles op. En: kun je je mensen bewust maken van de extra druk, en hoe ze bij zichzelf kunnen zien hoe het écht met hen gaat? Jouw deur moet duidelijk openstaan.