Exitgesprek: 15 vragen om rekrutering en retentie aan te scherpen

Een gewaardeerde medewerker die uw bedrijf verlaat? Niet laten vertrekken zonder een goed exitgesprek! Dat is hét moment om waardevolle feedback te verzamelen die uw rekrutering en retentie kan aanscherpen. Met onze vragen krijgt u verhelderende antwoorden.

Goede mensen die uw bedrijf verlaten toch nog aan u binden? Dat doet u met een doordacht offboarding-traject. Het exitgesprek maakt daar deel van uit.

Waaróm vertrekt die gewaardeerde medewerker? In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk om dat te achterhalen.

Rekrutering en retentie versterken

Geven uw nieuwkomers er na een maand al de brui aan? Misschien moet u functieprofielen bijstellen om beter aan de verwachtingen te beantwoorden; of rekruteert u mensen die niet helemaal in uw bedrijfscultuur passen.

Zoeken uw mid-loopbaners andere professionele horizonten op? Zet in op interne mobiliteit en flexibel werken.  

Maar neem vooral de tijd om te vragen naar de redenen van het vertrek, en u leert bij op basis van feiten waarmee u wat kunt.

De kans is groot dat uw ex-medewerker na een aangenaam vertrek voor u blijft supporteren.

Zo’n laatste goed gesprek is ook een kwestie van prettig afscheid nemen. De kans is groot dat uw ex-medewerker na een aangenaam vertrek voor u blijft supporteren. En − wie weet − haalt u hem of haar ooit weer aan boord.

Zo haalt u het meeste uit uw exitgesprek

Vanuit HR, met open vizier
HR is ideaal geplaatst om het exitgesprek te organiseren, te voeren, de feedback te verwerken en terug te koppelen. De (direct) leidinggevende kan te dicht bij de vertrekker staan en zelfs een aanleiding zijn voor het vertrek.

Kleiner bedrijf zonder HR-afdeling? Laat dan toch de leidinggevende het gesprek voeren of neem het als bedrijfsleider voor uw rekening. Belangrijke mindset:

Ga het gesprek open en positief aan

Verval niet in discussies en stel u niet defensief op. 
Dan ligt de weg open naar constructieve feedback én houdt de vertrekkende medewerker een goed gevoel over aan het gesprek.

Goed voorbereid
Ziet de vertrekker het exitgesprek niet zitten? U kunt hem/haar niet verplichten. Maar misschien wil hij/zij wel een kleine vragenlijst per mail beantwoorden.

Vooraf een vragenlijst meegeven, is sowieso een goed idee.
Het geeft zowel u als de vertrekker de gelegenheid om voorbereid aan het gesprek te beginnen. En u geeft meteen het signaal dat u dieper wil graven dan het standaard antwoord ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging’.

Val niet meteen met de deur in huis
Stel de medewerker die vertrekt, op zijn/haar gemak. Leg nog even uit dat u samen met hem/haar wil terugblikken: wat liep goed, wat kon beter?

Breek het ijs door eerst kort de loopbaan te overlopen

Stel daarna uw vragen. Rond warm en hartelijk af door uw waardering uit te spreken en uw bijna-ex-medewerker veel succes te wensen.

Ziet u hem/haar niet graag vertrekken? Laat dan weten dat de deur op een kier blijft staan. En zorg ervoor dat het exitgesprek niet het laatste contactmoment is.

Hoe u verbonden blijft met talent dat niet meer voor u werkt, leest u hier. 

 

Lees meer:

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.
meer

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?
meer

Beter werken, Praktijk

Van fluency tot interne communicatie: je organisatie kan nu al leren uit intense weken corona-werken, toch?
meer